Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът сам да решава меси ли се олигархията в държавните дела

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Втора седмица българската общественост следи с недоумение скандал, породен от среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена от газовия бранш Сашо Дончев, състояла се в офиса на друг крупен бизнесмен – Георги Гергов, който е и член на ръководството на БСП. Според Дончев Цацаров му отправил заплахи и задавал недопустими въпроси за притежавания и издаван от него в-к „Сега“, но според прокурора това не е така. Президентът Радев и служебният премиер Герджиков отказаха да коментират случая, поради неяснотата на фактите около него. В обществото обаче надделя тезата, че е нередно главният обвинител в държавата да обсъжда въпроси с бизнесмен извън служебния си кабинет, при това с посредничество на друг, и поради това БСП се дистанцира от Гергов. Според лидера на социалистите Корнелия Нинова, цяла партия не може да носи отговорност за личните действия на един свой член и поставен под силен натиск Гергов подаде оставка от изпълнителното бюро на БСП. Това обаче предизвика в партията вътрешни сътресения и опълчване на структурите й в Пловдив срещу централното ръководство. Опасност в казуса съзря и спечелилата изборите партия ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов допусна, че главният прокурор е „попаднал в капана на червени олигарси”. От Гергов се дистанцира и партия ГЕРБ, като разпореди на владените от нея общини на Пловдив и Варна да се освободят от акциите си в Пловдивския панаир, в който бизнесменът социалист е мажоритарен собственик. От това последва смут и в редиците на ГЕРБ, защото държавният дял от 49% в панаира беше прехвърлен на общините в Пловдив и Варна с решение на правителството на самата ГЕРБ преди по-малко от година. Скандалът предизвика агресивна дискусия с брутални лични нападки във Висшия съдебен съвет, който в крайна сметка се произнесе в полза на главния прокурор и отказа да го проверява заради срещата му с бизнесмените Дончев и Гергов, защото била част от личния му живот и по никакъв начин не предизвиквала притеснения. Главният прокурор отказа да отговаря пред магистратите защо изобщо е трябвало да има среща с Дончев, тъй като скандалът бил по чужд сценарий, в който той не участва. Последните развития показват, че вместо да се изясни, казусът се заплита. Така вероятно всичко загатнато в хода на скандала ще си остане в сферата на съмненията и не институциите, а всеки гражданин сам ще съди дали е вярно, че той е предизвикан от олигархията, или всъщност нищо не се е случило, и двете най-големи партии в страната и висшите магистрати излишно са се притеснили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02