Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган ще обсъди с Путин и Тръмп възможна операция в Северна Сирия

Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеб Тайип Ердоган заяви, че ще обсъди с руския и американския си колеги Владимир Путин и Доналд Тръмп възможна операция в два от най-важните градове в Северна Сирия - Манбидж и Ракка. 

Ердоган ще се срещне с Путин утре в Сочи и с Тръмп - в средата на месеца. 

Ердоган даде тази заявка по време на церемонията, с която отново се присъедини към Партията на справедливостта и развитието. През август 2014-а г. той я напусна, тъй като беше избран за президент.

Турският държавен глава каза, че Анкара няма да позволи на кюрдските отряди да реализират целите си в Северна Сирия. Кюрдските сили са подкрепяни от САЩ в борбата им с "Ислямска държава".

По отношение на ЕС Ердоган изтъкна, че Турция няма какво да обсъжда със Съюза и ще му каже довиждане, ако не се отвори нова преговорна глава. Така той репликира комисаря по разширяването Йоханес Хан, който заяви, че при управлението на Ердоган Турция е обърнала гръб на присъединяването към ЕС. Пред Ройтерс еврокомисарят подчертава, че правилата на ЕС не подлежат на преговори и евросъюзът няма да отделя ситуацията с правата на човека от обсъжданията.

В речта си Ердоган посочи също така, че ще понижи лихвените проценти в Турция, които, според него, причиняват инфлация.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!