Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Гергьовден в Якоруда – едно романтично пътешествие с теснолинейка

БНР Новини
Снимка: tesnolineikata.com

В ранното утро на Гергьовден романтици от цялата страна ще предприемат пътешествие назад във времето, за да се докоснат до красотата на природата и до чистотата на човешката душа. И докато теснолинейката плавно ще се носи от гарата в Септември през тракийското поле, чепинската котловина и полите на Рила, на якорудските поляни домакини ще опъват шатри и ще готвят вкусни трапези за свидни гости. 


За втора поредна година хората от Якоруда ще споделят Гергьовден с хора от близо и далеч. Организатор на тази мила среща е гражданското сдружение „За теснолинейката”, което обещава да превърне съвместното празнуване в традиция.


Много хора, ако въобще са чували за Якоруда, я свързват единствено с това, че е българо-мохамеданско селище, но не са прави – казва Кристиан Ваклинов от сдружението. – Всъщност Якоруда има богата история още от времето на траките, християнски основи и до ден днешен – мирно съжителство между българи християни и българи мохамедани. Уникалното е, че на Гергьовден, който е и празник на града, в черковния двор на един от най-старите храмове в страната „Св. Георги” се стичат и християните, и мохамеданите. Църквата раздава курбан, общността празнува заедно, родовете се събират, тъй като се връщат гурбетчиите. Затова и нашата цел е да покажем, че трябва да бъдем единни и добри и че не трябва да се делим по никакъв признак особено във времената, в които живеем.


Първият досег с хората по тези краища става още във влака, тъй като българите мохамедани пътуват до мястото на препитанието си и с присъствието си внасят местен колорит. Туристите пък любопитстват как живеят те в планината при положение, че нямат път дотам.


Знаем как е в Родопите – голи ливади и тук-таме колиби, къщички, махали, малки селца, в които живеят няколко десетки души – припомня Кристиан Ваклинов. – Но хората съжителстват мирно, изкарват зимата без ток и благодарение на влака преживяват. Атмосферата, в която се потапяме при срещата си с тях, е от началото на миналия век. Нарамили дисагите, те се препитават от продажбата на домашно прясно мляко. Всеки ден крехки женици пренасят на гърбовете си по 50-60 литра до единствената гара, която обслужва няколко махали и до нея има километри път. Ходят по тъмно в сняг, в слънце и всичко това е изключително вълнуващо за туристите. И макар че хората от Родопите също са граждани на България и на ЕС, разликата между едните и другите е огромна.


Кристиан Ваклинов с трепет си припомня миналогодишния гергьовски събор, когато гости и домакини се събрали на ливадите край река Якорущица и там познати и непознати опитали от вкусния курбан, играли заедно хора, а накрая с прегръдки и сълзи в очите си обещали да се срещнат точно след година.


Местните хора са подготвили скромно, но сърдечно посрещане още от гарата, а след това и на ливадите, където опъват шатри и приготвят храна – разказва още Кристиан Ваклинов. – Те ни казаха да не се притесняваме, ако завали дъжд, тъй като всеки гост ще бъде подслонен. И това е гостоприемен жест, който не срещаме във всекидневието. За жалост, станали сме студени и отдръпнати един от друг, но това не се отнася за Якоруда. Тук хората стоят по прозорците и плачат от радост, че в града им се случва нещо положително, нещо наистина голямо. Така че не е необходимо да направят нещо особено – достатъчно е, че ще ни посрещнат изключително топло, че са готови да ни подслонят при себе си и че ни канят отново и отново да се връщаме.


Когато на миналия 3 март от влака се изсипали над 200 души, възрастен господин възкликнал, че в градчето не били виждали толкова много гости и то от цялата страна. Тогава за първи път се получило онова “заедно”, убеден е Кристиан Ваклинов. Но не заиграването на някои политици с тази дума, а истинската свързаност между човеци, отворили сърцата си за ближния и даващи и приемащи частица топлота.

Снимки: tesnolineikata.com и Якоруда ДНЕС


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31