Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Гергьовден - Ден на храбростта и празник на Българската армия

Над 240 000 българи имат имен ден

| обновено на 06.05.17 в 10:10
Снимка: БГНЕС

На днешния ден християнския свят чества един от най-почитаните светци и мъченици за Христовата вяра в Източноправославната църква - Свети Георги Победоносец. Той е войник в Римската империя и получава военната титла трибун едва на 20 години, след като в Кападокия се проявява като пълководец. Убит през 303 г. по време на управлението на Диоклециан, защото защитавал християнската вяра.

В народните представи светецът е покровител на овчарите и стадата. Затова и традицията повелчва на празничната трапеза да има печено агнешко.  Имен ден празнуват повече от 240 000 българи. 

Пред Паметника на Незнайния воин в столицата Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит освети бойните знамена-светини и знамената на видовете въоръжени сили. 

В 10 часа започна Военният парад за празника на площад "Княз Александър I". Тази година той е командван от генерал-майор Цанко Стойков, командир на Военновъздушните сили. 

В честването участва президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.


Официално Гергьовден се чества като Ден на храбростта и празник на Българската армия от 9 януари 1880 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. но е възродена през 1993 г.  

Тази година армията посреща празника си с обновено ръководство. Нов е върховният главнокомандващ, президентът Румен Радев. Нов е и министърът на отбраната - Красимир Каракачанов. Нов е и Началникът на отбраната генерал майор Андрей Боцев. В 12 часа пред президентството ще има тържествена смяна на караула.

Националният военноисторически музей отбелязва Гергьовден с Ден на отворените врати.

Институциите на Европейския съюз също обявяват за днес Ден на отворените врати. Поводът обаче е Денят на Европа, който е на 9 май.


Архимандрит Нифонт от врачанската епархия припомни, че светецът - великомъченикът е възпяван като победоносец заради претърпените страдания за вярата и призова:

Акцентът да е, първо, върху духовното първо - това, което можем да извлечем като празник за душата. Всеки един да се помоли вътрешно, в себе си, за да може Свети Георги да му помогне да започне борба със злото в себе си, с лошото. После вече другото вече е второстепенно, защото ако всеки води такава борба, обществото ще е добре.


Заради празника МВР предприема сериозни мерки за сигурност в столицата. Хората, които искат да гледат на живо Военния парад в центъра на София, ще трябва да преминават през ограждения и да  бъдат сериозно проверявани. Тежка полицейска техника ще прегражда пътните артерии, за да не могат злонамерени или случайно попаднали шофьори да попаднат сред множеството.  От СДВР апелират хората, останали в София да бъдат внимателни и да подават сигнали, ако забележат съмнителни лица около жилищните сгради, а решилите да пътуват - да не обявяват това в социалните мрежи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!