Около 15 хиляди души събра празникът на златоградското хайдушко чеверме и гайдарското надсвирване. Кметът на Златоград Мирослав Янчев наду гайда пред хилядното множество и заедно с гайдарския състав „101- каба гайди“ откриха празника с емблематичната песен „Излел е Делю хайдутин“. Репортаж на Радостина Чернокова:
Десетки майстори от региона завъртяха над 150 чевермета за гощавка на гостите. Един от най-добрите е кметът на Ерма река Зарко Хаджиев:
Тук, в Родопа планина се намират над 60 вида билки, които самите животни ги пашуват и от там е и добро качеството на самото чеверме и вкуса на самото месо на чевермето.
Златоградската кухня е много колоритна, разказа Здарвка Дерменджиеа, наследила стари златоградски рецепти.
Вкусните родопски пататници, сърмичките, които са запазен патент - мънички, които се хапват на една хапка... Известен е и нашият булгур, който се приготвя от стар фасул, с царевица и с къстчета месце. Десертите ни също са много хубави - баклавички, мляко, смидал, който се приготвя от царевични пити и орехови ядки, с масълце естествено. Най важно е когато се приготвя да се приготвя с любов.
Над 100 каба гайди разказват за живота на родопчани в планината, за да чуят гости от близо и далеч думането на гайдите. Подготовката за празника започна късно в петък с ритуално запалване на огъня. По установена вече традиция печенето на чеверметата е представено като атракция за гостите на празника. Освен специалитети от родопската кухня и местни златоградски вкусотии, в програмата са включени пресъздаване на едновремешните седенки, на които младите се залюбвали, а родителите им се сватосвали.
И в двата дни на празника непрекъснато звучи български фолклор на популярни състави и изпълнители, както и изяви на местни самодейци. Организаторите призовават всички да бъдат облечени в народни носии.