Въпреки голямото разнообразие от захарни изделия на пазара, българският локум и халва красят трапезата ни в празник и делник. Днес ви срещаме с Мария Георгиева. Тя е управител на ямболска фирма, която произвежда различни видове халви, тахан, локуми и плодови резенки.
Фирмите, които произвеждат продукти с тахан в България може би се броят на пръстите на едната ръка. Ние сме една от тях. Семейната ни фирма е създадена през 1999 година. Стартирахме с производство на няколко вида халви – разказва Мария Георгиева. – Основната суровина за тахан халвата е таханът, по-точно слънчогледовият тахан. По-късно включихме доста други продукти, между които локум, резенки, сусамови халви. В България сусамът като производство и реколта е много слабо застъпен. Така че не можем да си осигурим тази суровина тук. По принцип купуваме вносен сусам, от който произвеждаме сусамовия тахан. Вносът основно се осъществява от Индия и Нигерия.
В последните години се наблюдава тенденция към здравословно хранене, използване на органични храни и таханът е част от това хранене. България включва ли се в тази тенденция? Отговорът на Мария Георгиева е обнадеждаващ:
В последните години и в България доста се употребява таханът, съдим това по нашите продажби. Засилва се потреблението на този продукт и сред младите хора. Тук се включва и пълнозърнестият сусамов тахан. Мисля че България отговаря на тези световни тенденции към по-здравословно хранене. А що се отнася до халвата, основната е слънчогледовата тахан халва. По принцип тахан халвата може да бъде слънчогледова, сусамова, фъстъчена в зависимост от ядката, която се използва за тахана – споделя Мария Георгиева. – На българския пазар, за разлика от турския и гръцкия, най-много се употребява слънчогледовата тахан халва. В нугата халва се съдържа основно захар и глюкоза, а в слънчогледовата преобладава слънчогледовият тахан.
От моето детство си спомням вкуса на слънчогледовата тахан халва. Фирмата ви пази ли този традиционен български вкус ?
Бих казала, че вкусът е абсолютно запазен. Ние произвеждаме по традиционна рецепта, тоест така, както се е произвеждала халвата в България преди 40, 50 и 100 години – казва Мария Георгиева. – С тази разлика, че е подобрен търговският вид на продукта. Той е един от най-древните. Освен това, е и полезен за децата. Защото основната съставка е смляно слънчогледово семе. За разлика от сусама, в България се произвежда достатъчно слънчоглед и затова работим с български производители на слънчоглед.
Локумът е един от традиционните захарни изделия на нашата трапеза. По какво се отличава българският локум от този, който се произвежда в съседните страни?
Мисля, че Турция е номер едно в производството на различните видове локум. Там е буквално бутиково производство. Но като вкусови качества нашият локум не отстъпва по нищо на локума, произведен в съседните страни. Що се отнася до потреблението на различните видове локум, тук трябва да говорим пак за традиции. Най-предпочитаният и търсен е розовият локум или „цветен” както го наричаме. Ароматът, който използвам, е есенция от българска роза – отбелязва Мария Георгиева.
Къде предлагате вашите продукти? Мария Георгиева отговори:
За момента освен в България имаме износ за Румъния и Словения. Надяваме се с годините да разширим продажбите си.
Празникът Свети Дух в България се отбелязва и като Ден на Македония. Традицията тръгва още след Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), като първоначално е бил Ден на борбата за Македония и Одринско, а след Първата световна война е станал "Ден..
Продължава борбата с големите пожари, които вчера избухнаха в Сакар планина на територията на общините Харманли и Любимец, съобщи директорът на Областната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково Митко Чакалов. От..
Министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще участва днес в заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе в Люксембург. Министрите от страните членки ще обсъдят предложения от Белгийското председателство Проект на..
Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са..
"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила..
Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни от 10.30 ч. в Етнокухнята на Етнографския музей на улица "Славянска" 69...