Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Храбростта на малцина дари свободата и независимостта на България

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова да не се забравя, че храбростта на малцина през 1876 година е довела свободата и независимостта на България. Държавният глава присъства на тържествения митинг-заря тази вечер във Враца, с който бе отбелязана 141-вата годишнина от гибелта на Христо Ботев. 
Пътят от Козлодуй до Балкана е кръстният път на българските мъченици, които ще загинат, за да възкръсне България. Храбростта на малцина ще изкупи слабостта на всички останали. Утре по обяд сирените ще почетат загиналите за свободата и независимостта на България. Техният вой ще стресне всички нас, днешните българи, за да ни напомни за онези, свестните, които някога посрещнахме като луди и на които днес дължим свободата си. 
Край величествения паметник на Ботев на едноименния площад да бъдат част от почитта към бележития поет и революционер се събраха стотици гости и жители на града. Да пазим земята на Ботев и никога да не забравяме колко славен народ сме ние, българите, призова кметът на Враца Калин Каменов
Днес повече от всякога имаме нужда от онова родолюбие, което е основано не на омраза към съседите и грешките от миналото, а на любов към родината, каза още Каменов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!