Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създадена е Асоциация за развитие на историческите зони в България

Боил Банов
Снимка: БГНЕС
Представители на институциите, отговорни за съхраняване на паметниците на културата, създадоха Асоциация за развитие на историческите зони в България. Целта е да се създаде национална програма за развитие на тези зони, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова:

Която да помогне на всички градове, които имат такива зони и на хората в тях, да възстановяват по-бързо своите сгради. Това е инвестиция, огромна инвестиция.

По инициатива на Столичната община към Общинска банка се създава кредитна програма  - "Град с история", която ще финансира имоти на физически лица в размер до 70 процента от пазарната стойност на имота.

Министърът на културата Боил Банов смята, че темата за поощряване на собствениците е ключова, за да има добро стопанисване на сградите - паметници:

Ако собствениците на тези къщи са ученици, а държавата и Общината са в ролята на учители, ние непрекъснато ги държим в ъгъла наказани. Понеже живеем в съвременна Европа, не можем да ги бием, не можем да ги изгоним. Не ги връщаме на чина, за да си довършат работата. Това е в общи линии нашият закон. Както всеки един ученик, който е непрекъснато наказван и никога не е поощряван, този ученик никога не може да свърши добре своята работа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!