Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ тази година е с рекорден брой участници

БНР Новини
Снимка: chernomorskizvutsi.com

Днес в Балчик се открива ежегодният фестивал „Черноморски звуци“. Домакин е смесеният хор в града, който носи същото име. По традиция в рамките на събитието се провеждат хорови работилници. Тази година хористите ще се занимават под ръководството на Георги Андреев (главен диригент на НФА „Филип Кутев“), Михаил Делчев (диригент на няколко формации в Дания) и др.

Във времето четири произведения са написани специално за фестивала и са имали своите световни премиери в Балчик. Изпълнени са от фестивални хорове, съставени от български и чуждестранни участници. Това са „Гальовна песен“ от Ташо Барулов; „Агни Парфене“(„Владичице, пречиста“) и „Богородице, дево, радуйся“ от Георги Андреев и „Laudate Dominum“ от Амброж Чопи. Специално за работата си с чуждестранните хорове тази година Георги Андреев ще адаптира някои от най-красивите песни в репертоара на „Филип Кутев“.



Фестивалът се радва на изключителна подкрепа и сътрудничество от общината в града, както и на своите партньори – Министерство на културата, Държавен културен институт „Културен център „Двореца“, Университетска ботаническа градина – Балчик, Съюз на българските композитори, Съюз на българските музикални и танцови дейци, Български хоров съюз и много други. Конкурсната част на фестивала тази година бележи най-голям брой участници, както и сериозен награден фонд от 2500 евро. Очакваме оспорвана битка в конкурсната програма, заради високото изпълнителско ниво на съставите. За първи път организационния комитет на фестивала ще раздаде парични премии на победителите в отделните категории – споделя артистичният директор Валентина Георгиева. Сред участниците са хорове от България, Македония, Гърция, Швеция, Украйна, Румъния, Литва, Чехия, Естония и Русия.



Извън конкурсната програма специалните гости ще изнесат самостоятелни концерти. Това са Женски хор „Перуника“ от Стокхолм, Швеция и Акапелна група „Спектрум“ – гр. София.

Фестивалните събития – от откриването на 7 юни до финалния концерт на 10 юни, се предават на живо в интернет.
Щастливи сме, че концепцията ни се оказа вярна, че фестивалът в действителност строи мостове между нации и култури, че благодарение на организацията на Сдружение „Музикален свят-Балчик“ и смесен хор „Черноморски звуци“, в Балчик идват хора от цяла Европа, които се влюбват в красивия ни град и се връщат отново – казва още Валентина Георгиева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15