Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окуражаваща външна подкрепа за кабинета на Бойко Борисов в началото на новия му мандат

БНР Новини
Снимка: БТА

В два последователни дни тази седмица премиерът Бойко Борисов бе приет от лидерите на две от най-важните държави в ЕС – първо във Франция от президента Еманюел Макрон, а после в Германия и от канцлера Ангела Меркел. И в Париж, и в Берлин, домакините отправиха окуражаващи послания в началото на третия мандат на кабинета на Борисов.

Особено ценна за новото правителство е категорично изразената готовност България да бъде подпомогната във връзка с предстоящото й в първата половина на 2018 г. ротационно председателство на ЕС. Премиерът Борисов съобщи, че в рамките на това председателство моторите на ЕС – Германия и Франция, ще окажат на България необходимата подкрепа и за подпомагане на народите на Балканите.

Окуражителни думи премиерът чу и по отношение на две други актуални теми за правителството му – подготовката за влизане в еврозоната и приемането в Шенген. Еманюел Макрон каза че Франция ще работи за пристъпване към влизане на България в чакалнята на еврозоната и в шенгенското пространство. Подкрепа за тези български амбиции заяви и Ангела Меркел. Но същевременно и френският президент, и германският канцлер, дадоха да се разбере, че подкрепата на страните им няма да е безусловна. Макрон отбеляза деликатно, че „подкрепа ще има всеки път, когато бъдат направени конкретни усилия за по-силно интегриране“. А по-прямата Меркел каза, че България е изправена пред големи предизвикателства, що се отнася до критериите за правова държава, а за да изпълни условията за прием в Шенген и еврозоната, от нея се очакват реформи в правосъдието и борбата с корупцията. В този смисъл на Борисов не бе засвидетелствана подкрепа за самия прием в Шенген и еврозоната, а за усилията, които правителството му би правило за изпълнение на условията за реализация на тези цели.

В Берлин Борисов бе приветстван за ангажираността на България с охраната на границата с Турция, която е външна граница на ЕС. В разговорите с Ангела Меркел е станало дума и за следващи стъпки, които страната трябва да предприеме в борбата с трафика на хора и мигранти. От своя страна, Борисов изрази намерения да се възползва от добрите връзки с Турция, за да се опита да стопли изострените напоследък отношения на ЕС с нея. Някакво развитие в това отношение може да се очаква още в близките дни, когато той ще бъде на посещение в Турция. Нови развития може де очакваме и във връзка с обявеното за идното лято посещение на френския президент в България. Визитите на Борисов в Париж и Берлин не донесоха голяма конкретика, но ясно показаха, че София разчита на партньорство от тяхна страна, а духът на проведените разговори говори, че има основания за това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02