Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на жертвите от пожара в Лондон достигна 12 души

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите от големия пожар в жилищния блок "Гренфел тауър" в Западен Лондон достигна 12 души. Ранени са 78 души, 18 от които са в критично състояние. Разследват се причините за пожара.

Шефът на местната полиция Стюърт Канди заяви, че за съжаление броят на жертвите се очаква да расте, като се има предвид, че по време на избухването на пожара в 24-етажната сграда са се намирали около 600 души. Предполага се дори, че няма оцелели на последните четири етажа. Засега е потвърдена смърта на 12 души. Сред ранените има полицаи. Пожарникарите още се борят да потушат активни гнезда на пожара. Съобщено бе, че те вече са претърсили цялата сграда. Спасени са 65 души. Двама българи са били евакуирани от съседни сгради и ще бъдат настанени временно в българското посолство. За момента няма риск от срутване на блока. Скоростта, с която се разпространи пожара поражда много въпроси за причините. Тези въпроси вече бяха повдигнати и от политици, сред които кметът на Лондон Садик Хан и лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин. Министърът, отговарящ за полицията и противопожрана служба, Ник Хърд, обяви, че започва спешна проверка на всички подобни високи сгради, на които е била направена същата облицовка като на „Гренфел тауър“. Именно облицовка се смята за основна причина за бързото разпространение на огнената стихия.

Междувременно стана ясно, че двамата български граждани, които бяха евакуирани от съседен блок до опожарения, са предпочели да бъдат настанени при близки, съобщават от МВнР. Те са се обадили в дипломатическата ни мисия, за да кажат, че благодарят за помощта и си запазват правото на по-късен етап да потърсят съдействие, ако им се наложи, тъй като не е ясно колко време няма да имат достъп до жилището си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!