Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрите намерения между Македония и България са заявени, остава да бъдат реализирани

БНР Новини
Премиерите Борисов и Заев пред паметника на цар Самуил в София.
Снимка: БТА

Скоро след първото си посещение в Брюксел премиерът на Македония Зоран Заев направи официално посещение и в София. И двете си визити гостът определи като исторически и подчинени на целта Македония да получи подкрепа и помощ за членство в ЕС и НАТО. От София Заев призова евроатлантическото бъдеще на Македония да бъде подкрепено и от останалите й съседи. Зад този призив прозира готовност на новото македонско правителство да нормализира отношенията с Гърция, с която от години Македония спори за името си, със Сърбия, обвинявана от Скопие за намеса във вътрешните й работи, и с Албания и Косово, с които напоследък Македония изпадна в остри противоречия във връзка с аспирации на албанския фактор вътре в самата нея.

В София премиерът Заев заяви категорично намерение за преодоляване и на различията с България, като посочи, че Македония затваря една глава от историята на национализъм и омраза, и отваря нова глава на европейско бъдеще за всички. Потвърждение за това намерение е постигнатото съгласието България и Македония да подпишат на 2 август отлагания от години насам договор за добросъседство и сътрудничество. Датата на подписването е натоварена със силна символика, защото на нея се чества Илинденското въстание, определяно като връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи. Изборът на 2 август е недвусмислена демонстрация на решимост за съвместно честване на общи исторически събития и личности. Такава решимост премиерите Заев и Борисов демонстрираха още по време на самата визита на Заев, като се поклониха пред паметника на цар Самуил в българската столица. Самуил има паметник и в Скопие, а македонски политици и историци твърдят, че владетелят е техен национален герой. Явно обаче пътят към съвместните чествания още не е съвсем разчистен, защото Борисов даде да се разбере, че след като външните министри на София и Скопие направят последен преглед на договора за добросъседство, преди подписването му премиерите ще вземат решение какво значи "Обща история" и за кои конкретни периоди от миналото става дума.

На призивите на македонския министър-председател София отвърна с уверения за подкрепа в европейската и евроатлантическата интеграция на западната съседка. Премиерът Борисов отбеляза обаче, че приемането в НАТО и ЕС ще зависи предимно от самата Македония и нейната вътрешнополитическата стабилност. Подкрепа за евроатлантическата и европейската перспектива на Македония изказа и президентът Румен Радев, но с пожелания за устойчив климат на доверие между двете страни, за промяна в подхода на македонската делегацията към България в Съвета на Европа по отношение на процедурата по Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, и за подкрепа за възстановяването и опазването на българските войнишки паметници в Македония.

Сред акцентите на разговорите беше и постигането на по-добра транспортна, енергийна и комуникационна свързаност между двете страни. Премиерите се съгласиха, че двустранната търговия и туристическият обмен може да бъдат значително увеличени. Констатирани бяха позитивни тенденции в двустранното сътрудничество в образованието и културата. Но такива акценти имаше и през 2012г. в разговорите на премиера Борисов с тогавашния му македонски колега Никола Груевски, а от тогава насам по отношение на тях е постигнат малък напредък. Видими развития по проекта за автомагистрала София-Скопие и за железопътна линия между двете столици още няма. Проектът за нов пропускателен пункт Клепалото между Берово и Струмяни, замислен още в началото на 80-те години на миналия век и актуализиран с междудържавна спогодба през 1999г., продължава да е само пожелание.

На фона на продължителния застой в отношенията между България и Македония всеки напредък е значим и приветстван. Медиите в двете съседни страни определят визитата на Заев в България като пробив и шанс. Добрите политически намерения на новите правителства в Скопие и София вече са заявени и идва ред да бъдат реализирани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ВАС отказа да се произнесе по две жалби на ДПС срещу решения на ЦИК

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на политическа партия "Движение за права и свободи" срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация, съобщиха от пресцентъра на съда. Едната жалба е срещу..

публикувано на 17.09.24 в 08:51

В Скопие продължават да обсъждат неофициалната визита на Силяновска в София

Българският посланик в Северна Македония Желязко Радуков отказа да приеме протестната нота за липсата на македонското знаме на срещата между президентите на България и Северна Македония, заявиха от македонското външно министерство. Дипломатическото..

публикувано на 17.09.24 в 08:46

Фестивал на изкуствата, в който и публиката е участник, се открива в София

"Аз съм София“ - така се казва новият градски фестивал на изкуствата и емоциите, който ще се проведе от 17 до 23 септември в пространството пред НДК в центъра на българската столица. Той е част от програмата "София празнува 17 септември", посветена на..

публикувано на 17.09.24 в 07:25