Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Аз събуждам България” – промяната започва от нас

БНР Новини

Бли­зо 1 ми­ли­ард ле­ва реши да отпусне Министерството на труда през 2014 г. за но­ви ра­бот­ни мес­та и оси­гу­ря­ва­не на по-ви­со­ка и по-ка­чес­т­ве­на за­е­тост на хората до 29 годишна възраст. Очакванията бяха, че за 6 години средствата по оперативна програма „Раз­ви­тие на чо­веш­ки­те ре­сур­си“ ще помогнат за квалификация и наемане на първа работа на 17 000 българи. Мерките предвиждаха да се даде възможност за обучение и преквалификация на безработните млади българи. За ра­бо­то­да­те­ли­те, ко­и­то на­е­мат мла­де­жи на стаж, прог­ра­мата по­е­ма раз­хо­ди­те за въз­наг­раж­де­ния за половин година, а за хората, ангажирани по нея, бяха осигурени средства за транспорт до работното място през първия месец от обучението. Въпреки облекчения режим за кандидатстване и многобройните предимства на тези мерки, статистиката с днешна дата показва, че има около 500 хил. младежи в страната, които нито работят, нито учат. Експерти посочват, че трябва да се прилага гъвкав подход, с който да се мотивират младите хора, за да може след напускане на работа или изпадане от образователния процес да не се демотивират, а максимално бързо да открият ново място за обучение и работа.

Част от екипа на „Аз събуждам България”
Специалистите съветват да се изготвииндивидуален профил на всеки – какво е завършил, какви са уменията му, какво би искал да прави. Нестандартна идея за лесен, бърз и дори забавен начин за среща между незаети младежи и мениджъри от бизнеса предлага новата гражданска инициатива „Аз събуждам България“. Тя е плод на опита на млади и предприемчиви хора, които искат да насочат своите връстници към промяна в личен план. Пътят към промяната, според тях, минава през стимулиране на неформалното образование и социалното предприемачество. Всички срещи, семинари, обучения на хора под 30 години ще са насочени към това – да получат инструменти и информация за това как с малки инвестиции да повишат качеството и стандарта на живота си.


Ясер Маркос е млад човек, учредител на инициативата „Аз събуждам България“. Казва, че родителите му са от Палестина, но целия си живот е прекарал в България и иска да направи нещо добро за бъдещето на страната си. По думите му това, че е носител и на друга култура, го прави по-открит и толерантен към всички. Отнася се с разбиране към проблемите и се стреми да не критикува, а винаги да обмисля как може да се подобри животът на хората в общността.

СнимкаИма пренасищане с думи, особено в маркетинга, в медиите. Когато се използват много силни изрази, то е по-скоро в негативен аспект, а хората ги е страх да ги използват в позитивен. Аз вярвам, че за да успееш, трябва да използваш позитивни послания. Забелязвам подем към по-голяма осъзнатост за собствената роля. И в България има подем, макар много често да не го забелязваме. Естествено, има възход, има и спад, но тенденцията е във възходяща посока и българинът все по-често търси упование в себе си. Към това се стремим в кампанията, да уловим този естествен ентусиазъм и да ускорим процеса на промяната към по-качествен и достоен живот за младите хора. Бил съм на специализации в Холандия, Израел, Унгария. Сега продължавам да пътувам до Холандия за различни обучения, но основната ми работа е тук, в България. Усилията си струват. Заедно с Пламен Попов сме поели задачата да помагаме на хората, да събуждаме предприемача в тях и да им дадем увереност, че сами могат да бъдат двигател на промяната. Тази кампания е насочена тъкмо към тези, които живеят в малките населени места и тези, в неравностойно положение. До момента сме се срещнали с над 1000 души в България, а ако включа и хората от дистанционните обучения, те са много повече. Освен за личностно развитие, ще ги обучаваме да използват интернет базираните платформи, маркетинг, социалните медии и електронната търговия. Това са предимствата на глобалната мрежа, с която работиш, без значение в коя точка на света се намираш.




Кампанията „Аз събуждам България“ се провежда под патронажа на д-р Султанка Петрова – зам.-министър на труда и социалната политика:

Това, което искат да направят тези младежи, трябва да подкрепим, защото България има нужда от събуждане и точно такива млади и активни хора трябва да предават своя личен опит на другите. Такива младежки кампании ще са полезни повече, отколкото организираните от държавната администрация.




Снимки: sabudi.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12