Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: България ще настоява за газова връзка с "Турски поток"

Страната ни е търсен и желан международен партньор

| обновено на 19.07.17 в 14:03
Снимка: БГНЕС

България трябва да покаже, че може да води преговори и да постига съгласие по време на председателството ни на Съвета на Европейския съюз, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева на традиционната среща с българските посланици. Тя бе открита от министър-председателя Бойко Борисов.

България е търсен и желан международен партньор, категоричен е премиерът: 

Първо, България е завидно стабилна, да чукнем на дърво, на фона на целите Балканите. Второ, нашата политика е на добросъседство и искреност с всички останали държави. Там, където сме могли да помогнем, на всички сме помогнали. И трето, нашите предложения са такива, които са в абсолютен унисон и с това, което Брюксел желае, това, което е добре за Западните Балкани, разбира се в интерес и на България.

Борисов подчерта засилването на европейската интеграция на Западните Балкани като ключов приоритет на председателството ни на Съвета на Европейския съюз догодина. Премиерът обърна специално внимание на енергийната сигурност, както и на темата за бежанците и ключовата роля на Турция.

От своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева допълни:

България да покаже, че може да води, че може да постига съгласие по важните европейски политики и най-вече може да търси компромис
.
България ще настоява за газова връзка с "Турски поток", обяви премиерът Бойко Борисов при годишната традиционна среща с посланиците. В момента се чака разрешение за директна връзка от Брюксел, каза Борисов и допълни, че "там, където има газопроводи, войни няма".

Трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбираш, че в момента, в който приключи "Турски поток" и там тръгне газ, транзитът през България ще спре. Тогава България става само клиент


През октомври ще бъде направена първа копка за реверсивната газова връзка с Гърция, каза още Борисов. Според него благодарение на разпределителния център "Балкан" страната ни ще запази стратегическото си значение на Балканите. Премиерът потвърди, че евроинтеграцията на Западните Балкани ще бъде в основата на българското председателство:

Даже албанският премиер Рама казва: "От дете искам да съм в Европейския съюз, но не съм вярвал, че един ден Борис ще си отива, в случая Великобритания, а Борисов ще идва да оглавява Съюза".

Повече за годишна среща на българските посланици, където акцент беше предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, може да научите от звуковия файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!