Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромчета и българчета ритат топка рамо до рамо в клуб “Конкордия”

БНР Новини

Един детски футболен клуб вече две години изнася открит урок на обществото ни по толерантност и взаимно приемане. Уважение, съпричастност, взаимопомощ са магическите думи, благодарение на които ромчета, социално слаби българчета и техните родители живеят в сплотен отбор.

Фондация “Конкордия” решава да основе футболния клуб, след като преди три години успешно е провела международен детски футболен турнир. За целта наема професионален треньор и подбира около 40 деца от ромските квартали и собствената си социална институция за малчугани, чиито родители не могат да се грижат за тях. Общината пък осигурява безплатния стадион. Така през м. г. отборът, съставен от 70 процента ромчета и 30 на сто българчета, за първи път участва в първенството в групата Деца “А”-2002 и завършва на девето място.

Снимка





СнимкаОтборът ни е съставен от деца от нашата социалната институция, ромски деца от столичните квартали “Орландовци” и “Хр. Ботев” и български деца от района на кв. “Хаджи Димитър” – разказва Петър Крумов от фондация “Конкордия”. – Отначало децата бяха на няколко групи и ни отне половин година, за да създадем един екип от тях – да се социализират най-напред в отбора и после извън него. Но днес с радост мога да кажа, че всички те вече са приятели и започнаха да се подкрепят не само на терена. Дори си направиха група в социалните мрежи и заедно излизат извън институцията, извън махалата, извън квартала. Другото положително е, че децата от нашия отбор започнаха да поддържат много добър контакт с децата и от другите отбори, които нямат социални проблеми и бяха много добре приети.

Снимка

Петър Крумов не може да коментира кой подклажда етническото напрежение, за да се стига до случаи на бой между ромски и български деца, като този в Асеновград. Той обаче казва, че за осемгодишната си дейност във фондацията е виждал агресия както от страна на ромите, така и на българите. Но добавя, че е приятно изненадан от родителите на децата в отбора.

Мислех, че ще имаме проблеми с родителите, но тези хора се оказаха широко скроени и стоят близо до отбора – казва Петър Крумов. – Когато има нужда, те ни помагат да поддържаме игрището, включват се в решаването на проблемите и гледат да бъдат максимално въвлечени във всичко. Повечето ни деца нямат много добър успех в училище, но за сметка на това не са отпаднали и заслугата е също на родителите. Ние поддържаме непрекъснат контакт с тях и действаме и на образователно равнище. Когато някое дете в отбора например има нужда от педагогическа помощ, ние му осигуряваме преподаватели. Но нищо не става без съгласието на родителите.

И все пак, спортът си остава най-доброто средство за преодоляването на етническите предразсъдъци, убеден е Петър Крумов.

Снимка

В спорта е доказано, че няма етнос, няма религия, а има само спортни качества и себераздаване
– казва още той. – И ако един футболист е с по-тъмна кожа, това не го прави по-лош играч и хората на терена и в спортните среди го уважават именно заради качествата му. Затова и спортът е един от малкото варианти за социализирането на тези деца. На първо място, ние искаме да ги научим на трудолюбие, на работа в екип, на честна игра. При нас резултатите нямат толкова голямо значение, колкото това да играеш максимално добре, да уважаваш противника, да знаеш, че това е средата, която може да те подкрепи заедно със семейството. Възпитаваме децата също на ученолюбие, защото едно от правилата, за да си в нашия отбор, е, че ако си отпаднал от училище, няма да получиш възможност да тренираш и да участваш в първенствата.

През новия сезон клуб “Конкордия” има нови цели – да влезе в шестицата на първенството, а също до по-големите деца да застанат и малчуганите от набор 2004 във втори отбор.

Снимки: фондация “Конкордия”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58