Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.
Снимка: БГНЕС

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил.
Гласуването се проведе в 42 тура. На първи тур с 11 гласа бе избран Врачанският митрополит Григорий. Гласуването продължи като за достоизбираеми кандидати за патриаршеския престол бяха излъчени Видинският митрополит Даниил с 9 гласа (на тридесет и втори тур) и Ловчанският митрополит Гавриил с 9 гласа (на четиридесет и втори тур), съобщи на сайта си Българската патриаршия.
Според Устава на БПЦ избраните трябва да отговарят на три условия - да са навършили 50 години, да имат 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и примерен живот. Патриархът трябва да бъде избран на Патриаршески събор на 30 юни. В избора участват по петима представители от всяка епархия, а от Софийската - десет. Освен това в избора участват по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски, по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, както и по един представител на средните духовни училища. Общо 145 души.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Главното мюфтийство призова мюсюлманите да се молят за дъжд и да помагат в борбата срещу пожарите

Мюсюлманското изповедание в България призова своите служители, имамите и вярващите да се включат в гасенето на пожарите, които бушуват из страната и да подадат ръка на бедстващите. След Петъчния намаз в джамиите ще се състои и специална лекция (хутбе),..

публикувано на 18.07.24 в 11:17
Последиците от пожара в с. Воден

Турция изпрати на помощ 20 машини да гасят пожарите в Болярово и Сакар

Голяма част от пожара в с. Воден и край него е овладян, заяви вътрешният министър Калин Стоянов на брифинг. "През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщащата се посока на..

публикувано на 18.07.24 в 09:34
Патриарх Даниил

От Видин патриарх Даниил започва обиколка из епархиите

Новоизбраният български патриарх Даниил започва посещения на епархиите в страната. Първият град, който ще посети, е Видин, съобщиха от Видинската митрополия. Градът е център на епархията, която той оглавяваше преди да бъде избран за български патриарх...

публикувано на 18.07.24 в 06:15