Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският ансамбъл "Дунав" открива Белите нощи в Бели извор

Снимка: Ансамбъл Дунав

Видинският ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" ще открие традиционния фолклорен празник "Бели нощи" във врачанското село Бели извор. Ансамбълът с 45-годишна история се включва в празничната програма по покана на кмета на Бели извор Кирил Илиев.

На 17 август започват Белите нощи. Откриването е от 20 часа с гостуването на ансамбъл "Дунав" от Видин. Той е от малкото ансамбли, които са съхранени в държавата ни и които могат да представят стойностна фолклорна програма. На следващата вечер аз съм поканил и оркестър "Видин" от Видин, когато ще открием тържествено новата сграда на кметството и новия парк. Може би това е единствената сграда с обществено предназначение, която се открива в общината и областта от 25 години. Вечерта за настроението ще се погрижи състав от Сърбия. На следващия ден се представят наши самодейци от селото и наши приятели от читалището на Враца...Обикновено в тия дни се събират повече хора, отколкото идват на събора на селото, каза Кирил Илиев.

Ансамбъл "Дунав" ще представи в Бели извор 90-минутната програма, която изпълни за първи път през месец май, на концерта за 45-годишнината си, обясни художественият ръководител Генчо Генчев:

Това ще бъде повторение на програмата, която направихме във видинския театър през месец май. Радвам се, че хората са я харесали и ни канят. Програмата ни не е лоша, добри солисти, добри танцьори. Оркестърът винаги е стоял добре. На него много се разчита и той трябва да е гръбнакът на целия състав. Отиваме всички. Ще представим 87-минутната програма. Традиционно Ансамбъл "Дунав" е един регионален ансамбъл, който трябва да популяризира фолклора на Видинския край, който не е достатъчно популярен в България и е много интересен.


Фолклорният празник "Бели нощи" започва на 17 август, от 20 часа, в центъра на село Бели извор.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 30 септември 2024 г.

Последното септемврийско издание на "България днес" ви предлага среща с един от дарителите на българско училище в Чикаго, но преди това ще потърсим отговор на въпроса, защо българската столица е подходяща за домакин на Всеправославен събор. Ще чуете..

публикувано на 30.09.24 в 19:00

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00