Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Петрова нива прослава за героите от Илинденско-Преображенската епопея със странджански песни

СнимкаЗа странджанци местността Петрова нива е свещена земя. На това място през 1903 г. се е състоял конгрес с участието на членове на Македоно-Одринската революционна организация. Конгресът взима решение за обявяване на въстание, което избухва на 6 август – на празника Преображение Господне. За героизма на ръководителите му Михаил Герджиков, капитан Стамат Икономов, Лазар Маджаров, Георги Кондолов, за въстаниците, признателни странджанци разказват в песни. За няколко дни Странджа е освободена от тиранията и е провъзгласена Странджанска република, но борбата на героите е потушена с кървава жестокост.

И до днес потомците изразяват признателността си с ежегоден възпоменателен събор през август на поляните на Петрова нива в Странджа, където е издигнат паметник на загиналите преображенци, построена е и църква-костница „Св.Петка“, музейна сбирка с експонати от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. На 19 август 2017 тържествено бе отбелязана 114-ата годишнина на Преображенското въстание на Петрова нива с присъствието на над десет хиляди души, сред които и президентът Румен Радев, патрон на тържествата. В чест на паметната дата за първи път се проведе фолклорният конкурс „С песните на Манол Михайлов“.


Прочутият странджански певец расте заедно с песните в родното си село Граматиково. Любовта към странджанската песен е негова постоянна спътница и преминава в изследователска работа на местната обредно-обичайна традиция и стил. Плод на тези проучвания е книгата „Странджанската фолклорна песен". Записите на Манол Михайлов в БНР надхвърлят 550. Той признава: Аз съм радио певец. Своята популярност дължа на репертоарните ми песни, излъчвани по медията. А голям дял от тях са посветени на преображенци. Оттук тръгва идеята в програмата на събора „Петрова нива" да се включи и конкурсът „С песните на Манол Михайлов“. Основен организатор на песенния празник е младият странджански певец Костадин Михайлов. Ето какво сподели той за първото му издание.


Още повече се радвам,че не само организирахме, но и сбъднахме една мечта – конкурса „С песните на Манол Михайлов. Най-малката участничка Мария Панайотова от Бургас е едва на 6 години. Най-възрастният е на 78 г. Манол Михайлов винаги съм си го представял на Петрова нива да пее за Георги Кондолов, Михаил Герджиков, цялата смъртна дружина. За нас той е воевода, изпял толкова много песни за хайдути, комити и затова заслужава да има такъв конкурс. Пожелавам на Манол Михайлов да е много здрав, защото още много години ще провеждаме този конкурс.






Снимки: БТА и архив

Галерия

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05