Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Петрова нива прослава за героите от Илинденско-Преображенската епопея със странджански песни

СнимкаЗа странджанци местността Петрова нива е свещена земя. На това място през 1903 г. се е състоял конгрес с участието на членове на Македоно-Одринската революционна организация. Конгресът взима решение за обявяване на въстание, което избухва на 6 август – на празника Преображение Господне. За героизма на ръководителите му Михаил Герджиков, капитан Стамат Икономов, Лазар Маджаров, Георги Кондолов, за въстаниците, признателни странджанци разказват в песни. За няколко дни Странджа е освободена от тиранията и е провъзгласена Странджанска република, но борбата на героите е потушена с кървава жестокост.

И до днес потомците изразяват признателността си с ежегоден възпоменателен събор през август на поляните на Петрова нива в Странджа, където е издигнат паметник на загиналите преображенци, построена е и църква-костница „Св.Петка“, музейна сбирка с експонати от освободителните борби на българите от Тракия и Македония. На 19 август 2017 тържествено бе отбелязана 114-ата годишнина на Преображенското въстание на Петрова нива с присъствието на над десет хиляди души, сред които и президентът Румен Радев, патрон на тържествата. В чест на паметната дата за първи път се проведе фолклорният конкурс „С песните на Манол Михайлов“.


Прочутият странджански певец расте заедно с песните в родното си село Граматиково. Любовта към странджанската песен е негова постоянна спътница и преминава в изследователска работа на местната обредно-обичайна традиция и стил. Плод на тези проучвания е книгата „Странджанската фолклорна песен". Записите на Манол Михайлов в БНР надхвърлят 550. Той признава: Аз съм радио певец. Своята популярност дължа на репертоарните ми песни, излъчвани по медията. А голям дял от тях са посветени на преображенци. Оттук тръгва идеята в програмата на събора „Петрова нива" да се включи и конкурсът „С песните на Манол Михайлов“. Основен организатор на песенния празник е младият странджански певец Костадин Михайлов. Ето какво сподели той за първото му издание.


Още повече се радвам,че не само организирахме, но и сбъднахме една мечта – конкурса „С песните на Манол Михайлов. Най-малката участничка Мария Панайотова от Бургас е едва на 6 години. Най-възрастният е на 78 г. Манол Михайлов винаги съм си го представял на Петрова нива да пее за Георги Кондолов, Михаил Герджиков, цялата смъртна дружина. За нас той е воевода, изпял толкова много песни за хайдути, комити и затова заслужава да има такъв конкурс. Пожелавам на Манол Михайлов да е много здрав, защото още много години ще провеждаме този конкурс.






Снимки: БТА и архив

Галерия

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58