Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска гривна – преводач от и на жестомимичен език помага на хората с увреден слух

БНР Новини

Може би всеки от нас е забелязал хора, които общуват помежду си с жестове и мимики на улицата, в метрото, в кафенето. Повечето от нас не разбират този език, а това се превръща в бариера при комуникацията между хората. На помощ тук идва екип студенти, програмисти от Математическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. Младите учени създадоха устройство, което дава възможност на нечуващи хора да комуникират с думи. Според Световната здравна организация, в света има около 360 милиона души, които са нечуващи или слабо чуващи. Екипът от иноватори се състои от 8 души, които имат амбицията да изведат продукта си на световния пазар и да помогнат на милиони хора във всички точки на планетата. Устройството представлява гривна, която един вид превежда жестомимичния език и го превръща в говор и обратно, благодарение на смартфон. Повече за разработката ни разказва Олег Каменщик, студент в Математическия факултет и ръководител на проекта:

СнимкаПрез последната година и половина работим с колегите ми върху този проект – дланна гривна за разпознаване на жестове и превод на жестове в акустична реч. Няколко екипа преди нас се опитваха безуспешно да решат този проблем: да позволят свободното общуване на тази голяма общност в рамките на нашето общество. Гривната ще помогне на хора с увреден слух. Те трудно си намират работа, трудно могат да учат в университет. Неща, които за нас са абсолютно рутинни, за тях са непостижими. Концепцията ни вече е работещ прототип. Гривната се закрепва на дланта. Когато човекът жестикулира, устройството се свързва с неговия смартфон. Това, което той иска да каже с жестове, се превръща в звук. И обратното – звукът се превръща в анимация на жест. Преводът няма да е идеален, защото езикът на глухите има по-особена структура, но комуникацията ще бъде поносима. Ще им дадем шанс да говорят с нашия свят и да разберем историите им. Те са като нас, но ние не ги забелязваме, не ги чуваме.

В момента екипът работи по смаляване на устройството, за да може то да бъде възможно най-елегантно, удобно за използване и да се побира в джоба. Засега младежите финансират проекта си сами. Наскоро те спечелиха второ място на „Хакатон“ – технологично състезание за разработване на софтуерни проекти, и получиха награда в размер на 5000 лв. Те получават и адмирации от публиката. С много работа и постоянни проучвания, екипът се стреми да усъвършенства продукта си, за да може той да излезе на пазара и да бъде от помощ за хората с увреден слух. За вдъхновението и идеята ни разказва Олег:

Как ни дойде идеята – не е толкова романтично, както се очаква от големите идеи. Докато седяхме в кафенето в почивката си, до нас имаше хора, които жестикулираха бурно. Ние не разбрахме нищо от техния разговор. След като се поровихме, не успяхме да открием и никакво подходящо за целта устройство, което да е излязло на пазара. Концепции е имало много, но всяка от тях крие своите недостатъци. Започнахме да правим ръкавица, но след това се замислихме – тези хора имат вътрешното чувство, че са различни, а носенето на ръкавица ще ги открои още повече. Тогава решихме да направим нещо малко – клипс, който се закрепя на дланта и е достатъчно малък, че да не се забелязва. Искаме да съберем възможно най-голяма общност около проекта, да алармираме хората за този сериозен проблем. В момента работим с виртуална реалност.

Снимка

Колкото и хубаво да звучи идеята на младите ентусиасти, те със сигурност се сблъскват с проблеми. Ето какви са те:

Един от основните проблеми е да превърнем жеста в математически модел. На пръв поглед идеята изглежда лесна – прихващаме жестове и ги трансформираме, страхотно. Но не е така, защото има твърде малко разработки в тази насока. Трябва да откриваме доста неща сами. Друг проблем е самият език на жестове – само българският език има близо 7600 жеста, а всяка държава има свой образец. В момента правим проучване, кои алгоритми ще бъдат най-ефективни. Трябва да сме сигурни, че самата общност на глухите ще има желание да използва такова устройство. Сега добавихме и система за обучение, чрез която глухите хора ще изучават жестовия език. Искаме те да са грамотни в собствения си език. – казва Олег Каменщик.

Той споделя какво си пожелава екипът от млади иноватори за бъдещето:

Най-важното за нас пожелание е продуктът да достигне до общността на глухите и те да го използват. Това ще бъде най-голямата награда за нас – ще осмисли всичките ни безсънни нощи и провали. Надяваме се разработката да намира все повече приложения в бъдеще.

Графичен дизайн: Максим Мардар



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 9

В деветия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, говорим за българските училища и българския език зад граница: Предизвикателствата пред българските училища зад граница – говори доц.д-р Адриана Любенова, Пловдивски университет,..

публикувано на 18.07.24 в 12:28

Турция ще продължи да подпомага България в борбата срещу пожарите

Турция ще продължи да оказва на българския народ необходимата подкрепа в отговор на бедствието с пожарите в страната. Това заяви Дирекцията по комуникациите на турското президентство в съобщение, цитирано от БТА. Дирекцията уведомява, че Турция, в..

публикувано на 18.07.24 в 11:59