Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още няма дата за делото срещу българските моряци, задържани за наркотрафик край Испания

Снимка: elpais.com

Все още не е насрочена дата за начало на съдебното дело срещу двамата български моряци, които бяха задържани преди две седмици за контрабанда на наркотици край бреговете на испанската провинция Алмерия. Поради характера на обвинението то ще бъде гледано от специализиран орган в Мадрид, т.нар. Аудиенсия насионал, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на външните работи.

По последни данни на дипломатическото ни представителство в Мадрид двамата задържани българи се намират в затвора в град Алмерия. Те са обвинени в тежко престъпление - за контрабанда и увреждане на общественото здраве. Двамата не са били посетени от български консулски представител. От затвора в Алмерия уточняват, че при ареста на всеки задържан се връчва формуляр, в който да декларира дали желае да установи контакт със съответното посолство или консулство на своята страна. До момента арестуваните българи не са пожелали да установят такъв контакт.

Двамата български моряци  бяха задържани през август при спецакция, проведена от испанските власти и европейската гранична агенция ФРОНТЕКС. Те са били част от екипажа на търговски кораб, плаващ под флага на Коморските острови, на борда на който бяха открити 18 тона хашиш. Заедно с българите бяха задържани и 11 украинци, членове на екипажа, срещу които също е повдигнато обвинение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!