Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златната есен в лясковското село Джулюница идва с празник на традиционните гозби

БНР Новини
Снимка: Гергана Манчева

Сякаш рогът на изобилието е изсипан през есента в китното село Джулюница. Селските градини са отрупани с тежък плод. Градинарите казват, че тук зреят най-вкусните чушки и домати, от които става най-хубавата салата, като се добавят печени патладжани, лук и магданоз. Домакините в Джулюница са майсторки в кулинарното изкуство и приготвят прекрасни гозби, на които могат да завидят и готвачите в големите ресторанти. Неслучайно селото вече 9 години е утвърден домакин на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза“. Всяка година той привлича нови и нови участници, които се стремят да впечатлят дегустаторите с най-доброто от готварските рецепти на старите майстори.

Снимка
Фестивалът е празник не само за Джулюница, идват и много гости от гр. Лясковец, село Козаревец, Първомайци и други села в околността. Хората в този край са щедри и работливи, никога не чакат нещо да дойде наготово – казва Катя Москова, председател на местното читалище „Пробуждане“. По думите й само за ден в рамките на фестивала тази година е раздаден цял казан с пилешка чорба, придружена с близо 300 филии хляб, намазани с най-вкусната лютеница. Кулинарните традиции в селото са живи и продължават да се предават на младото поколение, което тук ревностно ги пази – казва Катя Москова и продължава:

Снимка
Селата пазят най-вече българските традиции. В селата е жива тази искра за опазване на фолклора и културата ни в автентичен вид. Нашето село дори е носител на приз „Пазител на традициите“, всяка година намираме средства и стимул да организираме кулинарния фестивал за традиционни местни рецепти. Когато сме много и всеки помогне с малко, според възможностите си, тогава усилията ни имат успех. И тази година отново направихме така, че нищо да не липсва на трапезата. Фестивалът „Пъстра трапеза“ вече е емблема за село Джулюница. Той е сред най-значимите събития за целия регион.

Снимка
Ентусиазмът за приготвяне на вкусна храна по традиционни рецепти с продукти от личното стопанство в Джулюница е обхванал и младото семейство Михни и Марина Михневи. Двамата се представиха със свои отделни кулинарни произведения, които впечатлиха журито.

Снимка
Михни Михнев представи традиционна рецепта за рибена чорба, която от стари времена се е предавала по мъжка линия в неговия род.

Мъжете по принцип са по-добри готвачи, затова решихме да представим типична мъжка рецепта. Нарича се „Чорбата на бачо Кольо“ и рецептата е позната само при нас. Прави се с прясна риба и пресни подправки от градината. Слагат се домати, моркови, лук, картофи, всички ситно настъргани. Целта е да се получи еднообразна консистенция, за да се открояват само рибените парчета. Рибената чорба тук се поднася като традиционно мезе към домашната ракия. Комбинацията е много добра. При всяка възможност се връщам от големия град в селото. Тук почивката е ползотворна. Дори да имам работа в двора и градината, тя не ми тежи, а помага да се чувствам пълноценен човек. Селската работа за нас е удоволствие и терапия, която гони стреса. Благодарен съм на организаторите на фестивали като „Пъстра трапеза“. Те помагат да се задържат поне част от младите хора в селото, а тези, които са навън да си идват по-често. За съжаление и нашето село не е подминато от общата тенденция за обезлюдяване на селата навсякъде в България.

Снимка
Според Марина Михнева, снаха в Джулюница, в това село живеят добри и задружни хора, които взаимно си помагат. На кулинарния конкурс тя се представи с т.нар. „възрожденска мусака“, традиционно ястие в гр. Свищов, Северна България. Подробности за него от Марина Михнева:

Казва се „възрожденска“, защото навремето в Свищов, който е първият освободен град у нас по време на Руско-турската война от 1877-78 г., са посрещнали русите с това ястие, известно и като „патладжанена мусака“. Вътре се слагат домати, чушки, лук, патладжани и кайма, всичко, за да стане пъстра манджата. Тази рецепта се предава от поколение на поколение в семейството ми, тя е като традиция. С провеждането на този фестивал и други подобни, животът в това село става по-разнообразен от този дори в околните градове. Селото е живо, има много занимания за децата дори и ако мога, бих останала постоянно да живея на село.

Снимка


Снимки: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00