Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талин е домакин на неофициална среща на министрите на външните работи и на отбраната от ЕС

Турският министър за ЕС ще разговаря с външните министри на членките

Талин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският министър за Европейския съюз Йомер Челик ще разговаря с външните министри на страните - членки на неформална среща в естонската столица Талин. Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в срещата днес и утре, по време на която ще се дискутира и ситуацията около Северна Корея.

Програмата ще започне със съвместен обяд на първите дипломати и министрите на отбраната на държавите - членки на ЕС, на която ще бъде обсъдено изпълнението на така наречения пакет "Отбрана" по прилагането на глобалната стратегия на ЕС за външна политика и политика за сигурност.

По време на работните сесии ще бъде обсъдена ситуацията след шестия ядрен опит на Северна Корея, близкоизточния мирен процес, а в съвместен панел със страните - кандидатки за членство в ЕС, на фокус ще бъдат борбата с радикализацията и екстремизма. На работна вечеря с външните министри на страните, кандидатстващи за членство в ЕС, ще бъде обсъдена европейската перспектива на държавите от Западните балкани и Турция.

В Талин ще се състои и неформална среща на министрите на отбраната на Евросъюза, на която ще присъства вицепремиерът по обществения ред и сигурността и военен министър Красимир Каракачанов. Предвидено е политико-военно учение на министрите с фокус върху вземане на решение за справяне с кризи, предизвикани от кибератаки в хибридна среда. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!