Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8,1 по Рихтер удари южното крайбрежие на Мексико, има жертви

Няма пострадали български граждани при земетресението

| обновено на 08.09.17 в 11:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земетресение с магнитуд 8.1 разлюля южното крайбрежие на Мексико около полунощ местно време, предаде Ройтерс. Загинали са най-малко шестима души.

Епицентърът на труса е бил на 87 км югозападно от град Пихихяпан в южния щат Чиапас и с дълбочина 70 км. Предупреждение за цунами е издадено за Мексико, Гватемала, Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама и Хондурас. Еднометрови вълни вече заляха бреговете на Мексико.

В южната част на страната по няколко сгради са нанесени сериозни щети. Има изпочупени прозорци на летището в столицата Мексико. Прекъснато е електрозахранването в няколко квартала на града. Училищата в столицата Мексико и щата Чиапас ще останат затворени. В цялата източна част на Филипините, които се намират на 14 хиляди километра, е обявена тревога за възможна приливна вълна, съобщи Тихоокеанският център за предупреждение за цунами. 

Няма информация за пострадали българи след силния трус, съобщиха от Министерството на външните работи. Въпреки късния час за страната целият екип на българското посолство е в сградата на мисията и е на разположение на нашите сънародници там. Няма нанесени материални щети на сградата. Българският посланик се е свързал с българите, които живеят в най-засегнатата от земетресението част на Мексико сити, съобщиха за "Хоризонт" от ведомството.

От Министерството на външните работи предоставят телефони за контакт с българската мисия: 0052-55-55-96-32-83 и 0052-55-55-96-32-93.

Пред "Хорионт" сеизмологът проф. Емил Ботев от БАН обясни, че сеизмичната активност в района на тихоокеанското крайбрежие е много голяма, което е и причината за случилото се: 

Това място е изключително опасно, защото е контакт, може да се каже, на три плочи. Конкретно това земетресение, което е станало сега с магнитуд около 8, е причинено от подпъхването на плочата, на микроплочата "Кокос" под Северноамериканската. Такова земетресение стана преди около 30 години, само че вече районът на натрупаните напрежения беше много по-близо до континенталната част на Северноамериканската плоча, вътре в Мексико, и имаше тогава много разрушения и жертви.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!