Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представена беше кандидатурата ни за домакин на Европейската агенция по лекарствата

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Екатерина Захариева представи пред посланиците на страните от Европейския съюз кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата. Сред предимствата на София сред другите 18 кандидатури за нова локация на Агенцията бяха изтъкнати добрите възможности за развитие на фармацевтичния и IT сектор, както и че в столицата има 50 предприятия, свързани с фармацевтичната индустрия, и 250 регистрирани представителства на фармацевтичния бизнес.

Според вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева кандидатурата на България има реален шанс и е крайно време след 10 години членство в ЕС страната ни да не остава в страни от децентрализацията на европейските институции.

Политическата част от нещата също е много важна. Това ще бъде и силно послание - децентрализирането на една от институциите на Европейския съюз в България ще бъде знак преди всичко и към гражданите на Република България, защото много пъти казваме: "Всички сме пълноправен член на Европейския съюз", но когато все още четири от членовете на Европейския съюз нямат нито един от органите, вече 10 години не е малко време за България без такава агенция. 

До 30-и септември Еврокомисията ще извърши преглед на внесените кандидатури, а решението за релокация трябва да бъде взето през ноември. Централата на Агенцията в момента е в Лондон, но ще бъде преместена след решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!