Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под диригентството на маестро Марк Кадин започна новият сезон на Симфоничния оркестър на БНР

БНР Новини
Снимка: Ани Петрова, БНР

СнимкаСимфоничният оркестър на БНР откри новия си сезон в столичната зала „България“ с Концерт за пиано и оркестър № 1 от Чайковски и Пета симфония от Шостакович под палката на новия си диригент Марк Кадин. За първи път в България симфоничен оркестър има главен диригент от чужбина, който живее и работи в страната. На пресконференция преди концерта генералният директор на БНР Александър Велев коментира, че толкова високо уважаван специалист и професионалист е бил привлечен с очакване той да внесе един нов дух и нов начин на работа в симфоничния оркестър на медията. 52-годишният руски маестро е гостувал на Радиооркестъра многократно от 2003 г. насам. Работил е с престижни състави като Руския национален оркестър и "Московски виртуози". От 2004 до 2014 г. е бил художествен ръководител на Красноярския академичен симфоничен оркестър, а по-късно е поканен да работи в Литва. Пред медиите в София маестро Кадин сподели, че стремежът му е винаги да прави изкуството си достъпно за широк кръг публика.

За сезона 2017/2018 г. Симфоничният оркестър на БНР е подготвил впечатляваща програма с участие и на и изтъкнати гост-диригенти като Том Уудс, Любка Биаджони, Найден Тодоров, Константин Добройков, Константин Илиевски. В програмата фигурират нови български заглавия, както и шедьоври от френската, руската, немската, испанската, американската и чешката симфонична музика.
Снимки: Ани Петрова, БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат..

публикувано на 04.07.24 в 05:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15