Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки оптимистичните прогнози за туризма, туроператорите искат оставката на министър Ангелкова

Министър Ангелкова на една от проверките си по черноморските плажове
Снимка: БГНЕС

След като в последните дни на септември Институтът за анализи и оценки в туризма отчете, че летният туристически сезон е бил много успешен и до края на годината може да се очаква ръст на туристите от 8 на сто и нагоре, в първите дни на октомври Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти поиска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова. Според туроператорите, данните за броя на чуждите туристи са преувеличени, националната туристическа реклама е лишена от стратегическа визия, туристическият маркетинг е хаотичен, а министър Ангелкова няма професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми. Някои членове на асоциацията изразиха несъгласие с критиките, но управителният й съвет ги упрекна, че занимавайки се с пътуваниязад граница те са не само безразлични към ситуацията вътре в страната, но дори печелят, ако българите пътуват повече в чужбина. Подкрепа за Ангелкова обаче заяви и Националният борд по туризъм. Според него, под нейноръководство министерството е успяло да направи България по-разпознаваема и приветлива туристическа дестинация на европейския и световния туристически пазар. От друга страна, бордът предупреди, че да се иска оставка на министъра в момент, когатосе готвят промени в законодателството за туризма, е изключителнонеуместно. Благоприятни отзиви за Ангелкова даде и Българският съюз по балнеология и СПА туризъм, по чието мнение тя е допринесла за промяна насхващането, че България е сезонна дестинация, позната само с летен морски и зимен туристически продукт. Реакция от правителството не последва, а в обществото пространство остана впечатление, че туристическият бранш изживява сериозни вътрешни противоречия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хотел или ваканционен имот – кое е по-изгодно и удобно?

С 30-40 % се е увеличило предлагането на ваканционни имоти в България през последните три години. Към момента техният брой надвишава 20 хиляди. Все повече клиенти предпочитат да си наемат апартамент или дори цяла къща през ваканцията си в България..

публикувано на 05.08.24 в 10:40

Къщи за гости като етнографски музеи – да отдъхваш в автентична селска обстановка край Дунав

Скрити от погледа на масовия турист, дунавските села са магнит за ценителите на природата в търсене на уединение и автентични преживявания. Тези пътешественици избират малки крайбрежни села като Сребърна, Гиген, Ветрен, Ново село и други, където..

публикувано на 29.07.24 в 11:10

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни..

публикувано на 23.07.24 в 13:00