Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна процедура по освобождаването на Стоичков като почетен консул в Барселона

| обновено на 10.10.17 в 15:09
Снимка: Ани Петрова

Започна процедура по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул в Барселона, съобщиха от Министерството на външните работи. Оттам уточняват, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите му ще бъде възпрепятствано поради усложнената му комуникация с испанските власти. След вътрешна съгласувателна процедура, решението ще бъде разгледано от Министерския съвет. Предстои заедно с испанските власти да бъде намерена най-правилната формула за това кой да заеме овакантеното място, съобщи за "Хоризонт" заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев


Бившият играч на футболния клуб "Барселона" е назначен за почетен консул с правителствено решение през 2011 година, но през последните няколко години дейността му на този позиция е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ, припомнят от външнополитическото ни ведомство. Оттам посочват, че трябва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Испания заради последните му публични изяви.

След провеждането на референдума за независимост на Каталуния, който не беше признат от испанските власти, в телевизионно предаване Стоичков нарече голям срам за Испания действията на полицията по време на допитването. Българинът настоя и за оставката на испанския вицепремиер Сорая де Сантамария, като нарече нея, предците ѝ и децата ѝ франкисти.

От своя страна Сантамария обяви, че възнамерява да съди Стоичков, макар че по-късно той поднесе извиненията си за тези думи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!