Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местните власти в България провеждат годишна среща

На 12 октомври в България бе отбелязан Денят на българската община, а от днес, 15 октомври, се провежда 12-та годишна среща на местните власти. Във връзка с тези събития пред БНР изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова наскоро коментира, че големият проблем на общинските власти продължава да е високата задлъжнялост, която вече клони към 200 млн. лева. По данни на Сметната палата, разходите на 56 от общо 265 съществуващи в България общини надхвърлят приходите с 30на сто. Сдружението на общините всяка година преговаря с Министерството на финансите за увеличаване на допълнителните средства и настоява за по-ясна система за тяхното разпределение за местните власти. Възможност за подобряване на ситуацията местните власти виждат и във финансовата децентрализация, но правят всичко възможно и за увеличаване собствените приходи. Анализите обаче показват, че въпреки това равнището на общинския дълг си остава относително постоянна величина. На тазгодишната среща ще се дискутират също предизвикателства, свързани с въвеждането на електронно управление, намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса, предлагането на удобни и достъпни административни услуги и други въпроси на устойчивото общинско развитие. Централната власт е съпричастна с тези проблемите и периодично ги обсъжда по собствена инициатива с местните власти. Свидетелство за това е свиканата от премиера Бойко Борисов през юни т. г. среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации за обсъждане на мерки за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите. Местните власти разчитат на съдействие от централните и на тазгодишната си среща са поканили премиера, министри, представители на парламента и изтъкнати експерти. Взаимната ангажираност с проблемите показва, че има общо желание за преодоляването им. Хроничният характер на проблемите обаче подсказва, че задоволителни резултати още не са постигнати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30