Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местните власти в България провеждат годишна среща

На 12 октомври в България бе отбелязан Денят на българската община, а от днес, 15 октомври, се провежда 12-та годишна среща на местните власти. Във връзка с тези събития пред БНР изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова наскоро коментира, че големият проблем на общинските власти продължава да е високата задлъжнялост, която вече клони към 200 млн. лева. По данни на Сметната палата, разходите на 56 от общо 265 съществуващи в България общини надхвърлят приходите с 30на сто. Сдружението на общините всяка година преговаря с Министерството на финансите за увеличаване на допълнителните средства и настоява за по-ясна система за тяхното разпределение за местните власти. Възможност за подобряване на ситуацията местните власти виждат и във финансовата децентрализация, но правят всичко възможно и за увеличаване собствените приходи. Анализите обаче показват, че въпреки това равнището на общинския дълг си остава относително постоянна величина. На тазгодишната среща ще се дискутират също предизвикателства, свързани с въвеждането на електронно управление, намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса, предлагането на удобни и достъпни административни услуги и други въпроси на устойчивото общинско развитие. Централната власт е съпричастна с тези проблемите и периодично ги обсъжда по собствена инициатива с местните власти. Свидетелство за това е свиканата от премиера Бойко Борисов през юни т. г. среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации за обсъждане на мерки за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите. Местните власти разчитат на съдействие от централните и на тазгодишната си среща са поканили премиера, министри, представители на парламента и изтъкнати експерти. Взаимната ангажираност с проблемите показва, че има общо желание за преодоляването им. Хроничният характер на проблемите обаче подсказва, че задоволителни резултати още не са постигнати.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00