Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти моделират България, но без корупция, закостеняло образование и болно здравеопазване

БНР Новини

Не шаблон за дискусия, а еталон за ползотворен диалог. С такава заявка започна международната конференция под мотото „Премоделирай България, премоделирай Европа“. Чрез нея организаторите от немската фондация „Фридрих Науман“ дадоха възможност на младите българи да поставят свои конкретни въпроси към действащи политически лидери и депутати в настоящия парламент. Тази дискусия се проведе възоснова на резолюция, изготвена от 1000 български студенти, която очертава петте най-наболели проблема, от които обаче произтичат и много други. На първо място бяха посочени проблемите в правосъдната ни система, корупцията, кризата в образованието, здравеопазването и, не на последно място, голямата апатия и недоверието в политиците.

Няма съмнение, че водеща тема за подобни обществени дискусии си остава корупцията. Явлението беше дефинирано като злоупотреба с власт, при която хората от администрацията получават облаги, най-вече финансови, а в замяна извършват услуги на фирми и граждани. Стигнахме до извода, че корупцията в страната е разпространена навсякъде и няма незасегнат от нея публичен сектор, – казва 23-годишната Йоана Дерменджиева, наскоро дипломирала се в Германия.

Като причина за корупцията определихме ниските доходи на хората и мисленето, че с пари всичко се решава, наследено сред българите от миналото. За жалост корупцията тук от дълги години остава ненаказана и създава ефекта на доминото. Случаите на корупция се отразяват в медиите и обществото си казва, че щом за едни е допустимо, значи такава е практиката и всеки може да се възползва от нея. След като корупцията присъства навсякъде, ние се питаме дали това е правова държава? Дори в съдебната система са разпространени подобни практики. Тя много пъти съдейства на корупцията, а не се бори с нея. На хората не е гарантирана справедливост. Голяма част от съдебните процеси се бавят и тази несигурност и несправедливост възпира много от инвеститорите, но пък мотивира младите българи да напуснат родината си. Три са темите, в които основно и бързо трябва да бъде „премоделирана“ България – правосъдието (и в частност корупцията), здравеопазването и образованието. От тези теми произтича големият проблем – за апатията и демографската криза в страната ни.

Снимка:  Friedrich Naumann Foundation
В отбора на политиците бяха представители на трите големи политически формации, които отдавна участват в управлението на страната ни. Политическа партия ГЕРБ беше представена от Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи. От страна на левицата беше Деница Златева, зам.-председател на БСП по международната политика, а либералите от политическа партия Движение за права и свободи се представиха в лицето на Нигяр Джафер, зам.-председател на парламента.

Не цялата България има нужда от премоделиране, а основно сферите, които младите хора споменаха – каза Георг Георгиев. И още:

Най-трудно ми е да говоря пред младите хора, защото те са прагматични, нямат време за празни приказки. За мен ключът е в изграждане на нашето самочувствие – да оценяваш правилно себе си, но и самочувствие за това да признаеш грешките си. Държавата ни в момента е сред първите пет в Европа по фискална дисциплина, а през изминалите 27 години всички сме работили, за да бъде страната член на НАТО и ЕС.

Трябва да създадем в обществото ни усещане за приемственост, за устойчивост, – каза Деница Златева. И още:

Свидетели сме, че при идването на ново правителство се сменят и властите – изпълнителна, законодателна, съдебна. Грешката на политиците е, че ние започваме реформи според собствените си партийни виждания, но не можем да им гарантираме приемственост и устойчивост.

Приветствам ви за акцентите, които сте поставили във вашата резолюция, и най-вече за петия от тях: апатията в българското общество, – каза Нигяр Джафер:

Основната криза, която изживяваме днес, е демографската. Младите напускат страната заради липса на реформи и липса на бъдеще тук. Но има и огромна криза на ценностите, в отношенията между хората и в езика на омразата, който се лее в отношенията между политическите лидери, медиите, между хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 юли 2024 г.

В „България днес“ говорим за огъня, хората и държавата, в контекста на бушуващите пожари в страната ни. По традиция в петък правим преглед и на събитията с балкански адрес от изминалите дни в рубриката „По съседски“. В навечерието на..

публикувано на 19.07.24 в 19:00

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50