Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София беше отслужена панихида в памет на загиналите войници в мирно време

| обновено на 21.10.17 в 13:30
Снимка: БТА

Панихида в памет на загиналите войници в мирно време беше отслужена при мемориалната им плоча в София. Близките на войниците, загубили живота си в служба на Родината, макар и не на война, изразиха удовлетворение, че те не са забравени. 

Юлия Симова, председател на Инициативния комитет благодари на президента Румен Радев за възстановената традиция:
Това за нас действително е много важно, просто това е целта на нашата организация - да знаят, че е имало наборна военна служба, че има загинали момчета по време на наборна военна служба, и че те действително са дали живота си за тази държава и сега от трети март тази година съм следила много внимателно всички национални чествания и накрая се споменават и войните, загинали в мирно време, което за нас действително е едно удовлетворение.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изрази съпричастност към близките на загиналите войници и подчерта, че държавата им е длъжник:
 В една армия, дори и в мирно време, дори по време на учение се случват нещастни случаи. Ето преди две седмици имаше подобен случай на полигона в Сливница. Държавата е длъжник на тези хора, защото техните деца отидоха да служат на България и загубиха живота си. Въпросът е, че ние трябва да имаме отношение, най-вече към техните семейства, които продължават да страдат от тази загуба, които търпят лишения и ние имаме дълг към тези хора да ги подпомагаме или по някакъв начин да облекчаваме тяхното ежедневие в тези трудни времена.

По-рано Юлия Симова заяви:
Всяка есен родители на загинали войници се събираме, за да почетем паметта на нашите синове. Една от нашите основни цели беше отмяна на наборната военна служба, което от 2008 година е факт и това не бива да се променя. Тази година постигнахме заедно с президентството и лично с президента на България, генерал Румен Радев и нашите синове да бъдат споменавани по време на всички национални чествания. Това е изключително важно за нас, защото това е и основната цел на нашата организация - да се знае, да се помни и да се почита.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!