Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Saint Electrics с дебютен албум Keep Me Calm

БНР Новини
Снимка: личен архив

Мирослав Иванов (китари, вокали, кийборд), Гриша Георгиев (водещ вокал и бас) и Деян Драгиев (барабани) представляват рок група Saint Electrics. За тримата музиканти през годините знаем от различните формации, в които имат изяви – “Сафо”, Metaфormoзa, Funkalero, „Портокал", "Матакка“, Panican Whyasker и Babyface Clan. Мирослав Иванов издаде и свой авторски инструментален албум. През 2008 г. сформира Saint Electrics, но едва през 2014 г., заедно с Гриша и Деян, китаристът постига това, към което се стреми – съвременен, модерен рок. Тази пролет името на групата нашумя край конкурса на БНР за рок и поп музика „Пролет 2017“. След голяма конкуренция, жури и слушатели на националната медия избраха Saint Electrics за свой фаворит. Така тримата музиканти спечелиха голямата награда на конкурса, която е самостоятелен концерт на фестивала в Грьонинген, Холандия, през януари 2018-а.


Вече е факт и дебютният албум на формацията, озаглавен Keep Me Calm. Записът му е осъществен в Харманли. Гриша Георгиев споделя защо всичко се случва там:

Аз съм родом от Харманли. Записвахме песните в студиото на читалището награда, тъй като от малък там са моите първи контакти с музиката и съм тясно свързан с това място. Баща ми е китарист от група „Слявани“ и точно музикантите от тази формация са изградили студиото. Песента Locked in this town от нашия дебютен албум разказва за тази история как човек като е в малък град иска да пътува и да опознае света. Но идва време, когато се случва точно обратното – започваш да изпитваш носталгия и искаш да се върнеш към дома, към корените си и откриваш много хубава емоция.

Албумът е записан от Константин Райдовски – колега от БНР, Господин Господинов-Гепи е мастерирал записите, освен това е заснел и видеото към песента Burning Bitter Sour Romance. Друга важна фигура е тази на тромпетиста Росен Захариев-Роко. Той е участвал в един от концертите на Saint Electrics. Идеята на Миро е била да се експериментира рок с джаз звученето на Роко. Keep Me Calm съдържа 10 рок композиции, към две от тях има и видео клипове. Мирослав Иванов говори за работата по този проект:


Доста неща са мои, други са на Гришата. Всяка песен е различна. Процесът на писане е общ, на тримата. Един дава идеи, друг ги доразвива, а аранжиментите оформяме в процеса на свирене в студиото. Но може да се каже, че аз повече съм писал музиката, а Гришата
текстовете на песните в този албум. Saint Electrics е най-доброто като компилация от всички формации, в които сме свирили. Това не е само наше мнение, но и на наши фенове, които са следили работата ни в другите групи. Точно такъв тип рок група няма в България.



След спечелената награда на конкурса на БНР за рок и поп музика „Пролет 2017“, Saint Electrics имат редица концерти в страната. В знак на благодарност към всички, които са помогнали за записа на албума и спонсориране на клипа към Locked in this town в Харманли, тримата музиканти изнасят там два концерта. Следват фестивали в Бургас, София, Пловдив и други градове.



В очакване на промоция, представяща Keep Me Calm, Миро Иванов споделя:

На 27 октомври в столичен клуб сме поканили специално блус музиканта Васко Кръпката. Той, със своята хармоника, свири в едно от парчетата ни. Всеки от публиката, с билета си ще получи и нашия албум. Има рекламни предмети с логото на албума ни, направено от Георги Панчев.



Амбицията на Мирослав Иванов, Гриша Георгиев и Деян Драгиев е Keep Me Calm да достигне и до чужди сцени. Но засега да им пожелаем успех с неговото представяне у нас и на фестивала в Грьонинген.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10