Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Saint Electrics с дебютен албум Keep Me Calm

БНР Новини
Снимка: личен архив

Мирослав Иванов (китари, вокали, кийборд), Гриша Георгиев (водещ вокал и бас) и Деян Драгиев (барабани) представляват рок група Saint Electrics. За тримата музиканти през годините знаем от различните формации, в които имат изяви – “Сафо”, Metaфormoзa, Funkalero, „Портокал", "Матакка“, Panican Whyasker и Babyface Clan. Мирослав Иванов издаде и свой авторски инструментален албум. През 2008 г. сформира Saint Electrics, но едва през 2014 г., заедно с Гриша и Деян, китаристът постига това, към което се стреми – съвременен, модерен рок. Тази пролет името на групата нашумя край конкурса на БНР за рок и поп музика „Пролет 2017“. След голяма конкуренция, жури и слушатели на националната медия избраха Saint Electrics за свой фаворит. Така тримата музиканти спечелиха голямата награда на конкурса, която е самостоятелен концерт на фестивала в Грьонинген, Холандия, през януари 2018-а.


Вече е факт и дебютният албум на формацията, озаглавен Keep Me Calm. Записът му е осъществен в Харманли. Гриша Георгиев споделя защо всичко се случва там:

Аз съм родом от Харманли. Записвахме песните в студиото на читалището награда, тъй като от малък там са моите първи контакти с музиката и съм тясно свързан с това място. Баща ми е китарист от група „Слявани“ и точно музикантите от тази формация са изградили студиото. Песента Locked in this town от нашия дебютен албум разказва за тази история как човек като е в малък град иска да пътува и да опознае света. Но идва време, когато се случва точно обратното – започваш да изпитваш носталгия и искаш да се върнеш към дома, към корените си и откриваш много хубава емоция.

Албумът е записан от Константин Райдовски – колега от БНР, Господин Господинов-Гепи е мастерирал записите, освен това е заснел и видеото към песента Burning Bitter Sour Romance. Друга важна фигура е тази на тромпетиста Росен Захариев-Роко. Той е участвал в един от концертите на Saint Electrics. Идеята на Миро е била да се експериментира рок с джаз звученето на Роко. Keep Me Calm съдържа 10 рок композиции, към две от тях има и видео клипове. Мирослав Иванов говори за работата по този проект:


Доста неща са мои, други са на Гришата. Всяка песен е различна. Процесът на писане е общ, на тримата. Един дава идеи, друг ги доразвива, а аранжиментите оформяме в процеса на свирене в студиото. Но може да се каже, че аз повече съм писал музиката, а Гришата
текстовете на песните в този албум. Saint Electrics е най-доброто като компилация от всички формации, в които сме свирили. Това не е само наше мнение, но и на наши фенове, които са следили работата ни в другите групи. Точно такъв тип рок група няма в България.



След спечелената награда на конкурса на БНР за рок и поп музика „Пролет 2017“, Saint Electrics имат редица концерти в страната. В знак на благодарност към всички, които са помогнали за записа на албума и спонсориране на клипа към Locked in this town в Харманли, тримата музиканти изнасят там два концерта. Следват фестивали в Бургас, София, Пловдив и други градове.



В очакване на промоция, представяща Keep Me Calm, Миро Иванов споделя:

На 27 октомври в столичен клуб сме поканили специално блус музиканта Васко Кръпката. Той, със своята хармоника, свири в едно от парчетата ни. Всеки от публиката, с билета си ще получи и нашия албум. Има рекламни предмети с логото на албума ни, направено от Георги Панчев.



Амбицията на Мирослав Иванов, Гриша Георгиев и Деян Драгиев е Keep Me Calm да достигне и до чужди сцени. Но засега да им пожелаем успех с неговото представяне у нас и на фестивала в Грьонинген.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15