Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как изглежда България в 3 минути?

БНР Новини
Снимка: @3MinuteBulgaria

Голяма част от българите приемат, че живеят в родината си като даденост или дори като наказание, заради проблемите, които са изпълнили живота им. Затова винаги е приятно, когато откриеш човек с по-различен поглед върху нещата, чието мислене е извън клишетата и ограниченията, поробили уморените ни умове. Израснал между САЩ, Канада и Холандия, нашият сънародник Мартин Граховски е щастлив при всяко свое връщане у нас и смята, че България е един неизследван рай, за който чужденците са жадни да научат.Затова макар да е посетил десетки държави досега, сред които Япония, Непал и Камбоджа, той решава да снима серия от кратки филми, посветени на природата, културата и традициите на страната ни. Поредицата носи името „3 минути България“. Как започва всичко, разказва самият Мартин:

Бях на 16 и се върнах в България, където реших да снимам един документален филм, който се казваше „Добре дошли в Севлиево“. Идеята на този филм беше да правя интервюта с хора, приятели и семейство. Трябваше да бъде около 20 минути, но стана час и половина. Оттам ми хрумна идеята за някое по-голямо пътешествие из България. Досега са качени 27 серии от Западна, Източна, Южна и Северна България. Този проект е свързан с култура, градове и природа. Той не е обективен, а обхваща места, които за мен са интересни и бих искал да покажа на чужденците. Имам филми за връх Мусала, Вихрен, както и за пещери. Идеята ми за този проект е той да не е комерсиален, не желая да го продавам и да изкарам пари от него. Умишлено го финансирам само аз, за да не завися от някого, който да определя къде ще пътувам.


Клиповете, които Мартин прави, са по три минути, тъй като това е най-добрият вариант, ако те ще се гледат в социалните мрежи. Времето е напълно достатъчно, за да заинтригува потребителя и да го накара да опита нещо ново и различно. Това е причината страницата във фейсбук да набира все по-голяма популярност. До момента тя е последвана от над 24 000 души, които всяка вечер откриват по едно ново кътче от нашата родина.


Мартин продължава пътешествието си и възнамерява да го завърши със серия екскурзии в Централна България. Казва, че оставя този регион за накрая, тъй като спомените от детството и летата му в Севлиево и региона все още не са избледнели и познава тази част от страната най-добре. На роднините в родината и времето, прекарано с тях, дължи и своя добър български език, който владее свободно.

Младежът е горд със свои приятели от Индия, Франция и Холандия, които се влюбват в страната ни още след първата им разходка из нея. Казват му, че не са и подозирали в колко прекрасно място са попаднали и със сигурност ще се върнат отново в България. Фактът, че прави проекта сам, без финансиране от държавата и без користна цел да печели от него, доказва, че е искрен и за него страната ни е едно неизчерпаемо вдъхновение. Всеки може да го открие, важното е единствено да го осъзнае и да черпи от него, защото така ще подобри живота си, казва Мартин. Остава само да му пожелаем успех и да се надяваме, че ще чуваме неговото име още дълго, наред с тези на други млади хора, които имат желание и много идеи как да направят България едно по-добро и  предпочитано място за живеене.


БНР подкасти:

Още от категорията

Царев брод – необикновената история на едно международно село

Царев брод открай време се слави като международно село, а жителите му не крият гордостта си, че са потомци на татари, немци, турци, банатски българи, руски белогвардейци, албанци, чехи и т.н. В шуменското село се изповядват три религии,..

публикувано на 05.03.24 в 10:35

На 9 юни в България ще гласуват само граждани, живели поне 3 месеца в ЕС

Уседналост е необходимото условие за упражняване на вот на предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България на 9 юни т.г. Централната избирателна комисия информира, че могат да гласуват само гражданите, "живели през..

публикувано на 05.03.24 в 10:20
Докторският паметник в София

БЧК ще почете медиците, загинали в Руско-турската освободителна война

По повод 146-ата годишнина от Освобождението на страната ни Българският Червен кръст днес организира поклонение пред Докторския паметник в София.  “ Церемонията е скромен акт на благодарност и признателност към подвига и паметта на загиналите за..

публикувано на 05.03.24 в 07:00