Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Николова: След оценка на щетите в Бургаско България може да кандидатства за подпомагане от Фонд "Солидарност"

Хр. Стелианидис: ЕС наблюдава ситуацията и е готов да окаже помощ на България при необходимост

| обновено на 26.10.17 в 15:39
Последици от потопа в село Черни връх, Бургаско
Снимка: Радио Бургас

Еврокомисарят за хуманитарната помощ Христос Стелианидис изрази съболезнования за жертвите на наводненията в Бургаско и заяви, че Европейският съюз наблюдава ситуацията у нас и е готов да окаже помощ на страната ни при необходимост. Той уточни, че България не е отправяла искане за помощ от ЕС за преодоляване на щетите от вчерашното бедствие в Бургаска област, отнело живота на трима души. 

Говорителят на Еврокомисията Александър Винтерщайн заяви:
От името на Комисията изказвам най-искрени съболезнования на семействата и приятелите, които изгубиха близки при наводненията в България. Налюдаваме ситуацията отблизо и сме готови да помогнем, ако българските власти потърсят съдействие.  


Засега България не е отправила искане за помощ от Евросъюза. Това може да стане след цялостното оценяване на щетите, за да се прецени дали те отговарят на изискванията на Европейския фонд "Солидарност" – обясни заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова:
За възможностите на Фонд "Солидарност" – европейският инструмент, с който се подкрепят държавите, можем да кажем, че винаги има възможност ние да подадем наше заявление за финансиране, но все пак то трябва да отговаря на определени изисквания и правила. Имаме задължителни минимални прагове на щетите, за да можем да поискаме и съответно помощта на Фонда. В конкретния случай за Югоизточен район стойността на щетите трябва да надхвърля 80 милиона евро, за да можем ние да поискаме частично финансиране. Имаме право да получим 2,5 процента от всички щети.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!