Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов от Сараево: Да си напишем домашното и за срещата през май в София да сме с решени проблеми

| обновено на 27.10.17 в 17:17
3
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов беше посрещнат от почетна рота в сградата на Парламентарната скупщина в Сараево. Той разговаря на четири очи с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Една от водещите теми на срещата им беше евроатлантическата интеграция на федерацията като част от водещия външнополитически приоритет на България за европейска перспектива на Западните Балкани.

Босна и Херцеговина очакват да приключат работата по въпросника на ЕК като страна, кандидатстваща за членство в ЕС. До момента отговорите по въпросника надхвърлят 20 000 страници. Звиздич благодари на България за подкрепата, която страната ни оказва за европейската интеграция и допълни, че в Сараево очакват развитие по този въпрос още в рамките на Българското председателство. Звиздич добави, че стабилността на Западните балкани е част от решението за присъединяване към ЕС:

Oт 1-ви януари България поема председателството на Съвета на ЕС и Босна и Херцеговина очаква по време на този 6-месечен период да постигне ключовата си цел в европейската интеграция - получаване на дългоочаквания статут на кандидат за членство в ЕС. Сигурен съм, че премиерът Борисов и неговото правителство ще ни подкрепят в тази цел и  благодаря за тази подкрепа.

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че Западните балкани не могат нито без Сърбия, нито без Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, но припомни, че между всяка една от тези държави има проблеми, които те сами трябва да решат по между си, и тук Европа не може да им помогне. 

Трябва сами да напишем домашното си и да отидем на срещата през май в София - на високо ниво, с решени проблеми, заяви  Борисов. Той добави още, че проблем не са различните религии, които са богатство на Балканите, а радикалният ислям. 

Денис Звиздич отхвърли твърденията, че на територията на страната има тренировъчни бази на радикални ислямисти. Четиресет и шест граждани на страната са се върнали от Сирия и са под контрола на компетентните държавни институции, подчерта Звиздич:

И, естествено, в Босна и Херцеговина няма да има какъвто и да е лагер, който да  е свързан по някакъв начин с каквато и да е форма на тероризма. Става дума за неверни информации, които са част от войната, водена срещу Босна и Херцеговина.

Бойко Борисов заяви, че специалните служби на двете страни ще работят много близко по линия на предотвратяването на тероризма

На срещата е била обсъдена и транспортната свързаност на региона, както и разкриването на директна самолетна линия София-Скопие-Сараево.

По-късно Борисов ще се срещне и с председателстващите и заместник-председателстващите на двете камари на Парламента, както и с члена на Председателството на федерацията Бакир Изетбегович.

Ще бъде подписано споразумение за изменение на Спогодбата между българското правителство и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина за международни автомобилни превози на пътници и товари. Това има за цел да насърчи сътрудничеството в областта на автомобилния транспорт между двете страни.

Това е първото посещение на ръководител на българското правителство в страната и е част от интензивните усилия на правителството да постави темата за европейската перспектива на Западните Балкани във фокуса на предстоящото Българско председателство.  В четвъртък министър-председателят посети военната база "Бутмир" в Сараево, където се срещна с българския контингент, участващ в мисията EUFOR „ALTHEA“ и разговаря с командира на щаба на НАТО, бригаден генерал Робърт Хюстън, който изрази възхищението си от българските военнослужещи. 

В официалната делегация, придружаваща министър-председателя, са още вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло  Московски и Емил Караниколов. По-късно през деня ще бъде подписано споразумение за изменение на двустранна спогодба за международни автомобилни превози на пътници и товари. Прилагането на документа ще намали ограниченията по маршрутите на българските камиони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия