Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на столичния квартал "Лозенец" протестират отново заради строяща се 120-метрова сграда на улица „Златен рог“

| обновено на 29.10.17 в 19:40
Снимка: БТА

За втори пореден път жители на столичния квартал "Лозенец" протестират срещу строителството на висока сграда в района. Те настояват сградата да не е толкова висока и евентуалното й издигане ще затрудни трафика и ще закрие изгледа към съседните кооперации. 

Още през месец юни от сдружение "Защита на район Лозенец" са внесли подписка против строителството на небостъргача в "Лозенец" в Столичния общински съвет, до кмета на София Йорданка Фандъкова и главният архитект на София Здравко Здравков. Те настояват за град с човешки мащаб, за град с човешко лице. 

От сдружение "Защита на район Лозенец" на 15 юни тази година внесохме писмо с подписка, с която искахме да се намери друго подходящо място на високите сгради, а не в район Лозенец и в южните райони на града, където вече е изградена жизнената среда с определени параметри,и живущите разчитат на това, че ще могат да живеят в тази среда и тя няма да бъде драстично променяна. 

Аз като цяло съм "за" високите сгради, но нека са обособени в един район на София.  Като в Дубай да го направим, но да са обособени на едно място и да се знае, че там е кварталът с високите сгради , както е примерно един Париж. Инвеститорът даваше пример миналия път с Айфеловата кула, да, обаче Айфеловата кула е заобиколена с огромен парк. Единствената друга висока сграда в Париж е Мон Парнас. Всички останали сгради в Париж са 5-6-етажни сгради, особено луксозните квартали като 15-ти и 16-ти квартал са едни много кокетни, малки, хубави сгради, с едни спокойни улици. И ние това искаме и за Лозенец, това все пак е един жилищен квартал.

Ако сградата бъде построена, околните на нея стават необитаеми и непродаваеми, обясни организаторът на протеста Мариан Башур. Той подчерта, че недоволството на живеещите в района не е срещу инвеститора и че единственото им искане е височината на сградата да бъде намалена: Сградата се изгражда на място, където всички околни сгради са на височина от 5-6 метра. Тя ще пречи на абсолютно всички живущи наоколо, ще засенчи всички сгради наоколо. 

Протестиращите се опасяват още, че новата сграда ще усложни трафика в района: Всички улици, които са около тази сграда, са много тесни. В тази сграда допълнително ще има близо 400 коли, живущи около 700 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!