Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захариева: Турските гранични власти са се извинили за побоя над българин на ГКПП "Лесово"

В.Радев: Служителят, който е превишил правомощията си, ще бъде наказан

| обновено на 03.11.17 в 13:15
Снимка: МВнР

Турските гранични власти са се извинили на българските за побоя в неделя над български гражданин на пункта Лесово - Хамзабейли. Това каза в кулоарите на парламента министърът на външните работи Екатерина Захариева

Проверка аз не мога да направя като външен министър, но имам информация. Знаете, че има образувана проверка от прокуратурата. По моя информация, веднага след инцидента нашата "Гранична полиция" е потърсила обяснения от турските си колеги. Получили са извинения и уверения, че ще се разследва инцидентът и от тяхна страна и евентуално служителят, който си е позволил това, ще бъде наказан. Много е важно обаче все пак да приключи проверката на прокуратурата. Има камери. Нека да оставим българските институции да свършат работата си.

Пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че българският гражданин, който е бил бит от турски граничар на пункта Лесово - Хамзабейли, вече е дал показания. Служителят, който е превишил правомощията си, ще бъде наказан. 
Българският гражданин не е преценил действията си, когато заради забавяне в системата на граничния пункт е решил да се върне, обясни министър Радев:
Той не е знаел, но е трябвало да предвиди, че след като му правят такава проверка, след като му казват, че ще има рентген, тези съмнения се потвърждават по един начин - оставаш, проверяват те и тогава. Сами разбирате, че има правила и в българската страна, и в турската страна и те трябва да се спазват, без значение на кое КПП сме. Внимаваме и се съгласяваме със служителите.

Безспорно е, че турските граничари са действали неправомерно, подчерта вътрешният министър:
Грубо са действали, непозволено и на наша територия при това. Единият от тях всъщност, който е бил по-агресивният, той го е проверявал и негова е била отговорността и страхът му е бил, че ще бъде уволнен. Това знам, този турският служител, ако не направи проверката и това е нормално. Даже той сега още виси в тяхната система непроверен и те молят и в момента да дадем данни за този, дето се е върнал обратно, защото той не е проверен, а там го има вече записан.

В момента работи контактна група между България и Турция по случая. Българската страна не е запозната за друг подобен случай, а дали ще има нещо съмнително около действията на бития българин, ще се произнесе прокуратурата, заяви още министър Радев и той потвърди, че турската страна се е извинила за случая.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!