Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществата, които инвестират в образованието сега, ще живеят богато в бъдеще

Международна конференция в София показа взаимната зависимост между бизнес и образование

БНР Новини
Снимка: capital.bg

Темата за образованието често влиза в новинарските емисии и винаги предизвиква дискусии и много полярни мнения. Едно обаче винаги надделява, а именно, че трябва още и още да инвестираме в образованието – този извод направиха журналисти при откриването на Седмата международна конференция, посветена на образованието и бизнеса. Любопитен факт е, че тя се подготвя и провежда под формата на живо телевизионно предаване и е на път да се превърне в едно от най-значимите обществено-медийни събития у нас. Общополезният характер на инициативата е подкрепен и от дълъг списък на партньори и спонсори, които добавят по нещо от себе си в темите и насоките на предаването. Пред широката телевизионна аудитория и тази в залата тази година беше поставен за обсъждане един глобален въпрос, който ще е актуален в бъдеще и който засяга всички сфери на бизнеса. Става дума за дигиталната и медийната грамотност в обществото ни. Технологиите се променят бързо, а не е далеч и времето, когато роботите ще изместят хората от професии с нискоквалифициран труд, без изискване за особена компетентност. По общо мнение на участниците във форума, тъкмо образованието ще бъде най-важната сфера в бъдеще, защото светът върви бързо напред и е важно, човек да е „в крак с технологичното време“ през целия си съзнателен живот.

Сред участниците в Международната конференция бяха посланици и представители на чуждестранни институции в България, мениджъри в известни компании, както и стартиращи в практиката и науката млади хора, дипломирали се наскоро в България и чужбина. Петър Андронов е сред представителите на банковото дело у нас. Като прагматичен човек, той също забелязва колко е важна ролята на образованието за успеха на бизнеса днес и в бъдеще. Той подчерта важната роля на подобен род дискусии, които сближават позициите между образованието и бизнеса. По думите му светът се развива бързо и предлага гъвкави модели на образование, а българската учебна практика продължава да се движи по инерция и то в обратна посока.

СнимкаВ какво образование трябва да инвестираме така, че да сме готови за бъдещето? Всички световни доклади, посветени на професиите на бъдещето, казват, че голяма част дейностите, свързани с физически труд, ще бъдат заменени от роботи. В САЩ вече има милиони работни места, заети от роботи. Докладите казват също така, че най-трудно заменими от роботи са онези професии, които са свързани с високо интелектуална работа и с емоции. Навсякъде се посочва, че ще има нови професии и е нужно образователните системи да се променят и адаптират по нов начин. Друго важно нещо, което се посочва, е, че онези нации, които не инвестират в образование, ще са най-слабо подготвени за бъдещето. При тях до 84 на сто от работните места ще са застрашени от замяна с роботизирани системи. Обществата, които сега заложат на образованието и инвестират в него ще са онези, които ще имат висока заетост на хората в бъдеще. Това ще са нациите, които ще живеят богато и с висок стандарт. Друг важен момент, който засягат световните анализатори, е, че за разлика от миналото, хората на бъдещето ще учат през целия си живот, а не само през първите около 20 години. Това ще се наложи, за да бъде човек в крак с всичко, което го заобикаля. Част от корпоративните инициативи на банките са насочени към финансовата грамотност и ние инвестираме в това. Макар и малък, това е нашият принос към общото усилие да се развива и осъвременява образованието.

Образованието е системата, която има много общо с бъдещето. Работата над българската образователна система е насочена именно към това да работи в областта на технологичните революции, но и духовните еволюции – каза в обръщението си към участниците Деница Сачева, зам.-министър на образованието. Тя обяви нова инициатива на  ведомството, чрез която ще се събират всички бизнес идеи, насочени в подкрепа на образованието. Специализиран интернет портал ще ги прави достъпни за широката общественост, като ще може да се почерпи опит и от приложеното на практика. Някои от доказалите се като ефективни бизнес програми ще бъдат подкрепени от Министерството и ще прераснат в национални.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12

На всеки 20 минути в страната се подава сигнал за нов пожар

"В селата Крайнево, Воден и Шарково работим на 3 фронта. На всеки 20 минути постъпва сигнал за нов пожар в страната - каза на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов в с. Мамарчево, община Болярово. - Няма опасност за хората. Единият пожар в..

публикувано на 19.07.24 в 09:25