Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществата, които инвестират в образованието сега, ще живеят богато в бъдеще

Международна конференция в София показа взаимната зависимост между бизнес и образование

БНР Новини
Снимка: capital.bg

Темата за образованието често влиза в новинарските емисии и винаги предизвиква дискусии и много полярни мнения. Едно обаче винаги надделява, а именно, че трябва още и още да инвестираме в образованието – този извод направиха журналисти при откриването на Седмата международна конференция, посветена на образованието и бизнеса. Любопитен факт е, че тя се подготвя и провежда под формата на живо телевизионно предаване и е на път да се превърне в едно от най-значимите обществено-медийни събития у нас. Общополезният характер на инициативата е подкрепен и от дълъг списък на партньори и спонсори, които добавят по нещо от себе си в темите и насоките на предаването. Пред широката телевизионна аудитория и тази в залата тази година беше поставен за обсъждане един глобален въпрос, който ще е актуален в бъдеще и който засяга всички сфери на бизнеса. Става дума за дигиталната и медийната грамотност в обществото ни. Технологиите се променят бързо, а не е далеч и времето, когато роботите ще изместят хората от професии с нискоквалифициран труд, без изискване за особена компетентност. По общо мнение на участниците във форума, тъкмо образованието ще бъде най-важната сфера в бъдеще, защото светът върви бързо напред и е важно, човек да е „в крак с технологичното време“ през целия си съзнателен живот.

Сред участниците в Международната конференция бяха посланици и представители на чуждестранни институции в България, мениджъри в известни компании, както и стартиращи в практиката и науката млади хора, дипломирали се наскоро в България и чужбина. Петър Андронов е сред представителите на банковото дело у нас. Като прагматичен човек, той също забелязва колко е важна ролята на образованието за успеха на бизнеса днес и в бъдеще. Той подчерта важната роля на подобен род дискусии, които сближават позициите между образованието и бизнеса. По думите му светът се развива бързо и предлага гъвкави модели на образование, а българската учебна практика продължава да се движи по инерция и то в обратна посока.

СнимкаВ какво образование трябва да инвестираме така, че да сме готови за бъдещето? Всички световни доклади, посветени на професиите на бъдещето, казват, че голяма част дейностите, свързани с физически труд, ще бъдат заменени от роботи. В САЩ вече има милиони работни места, заети от роботи. Докладите казват също така, че най-трудно заменими от роботи са онези професии, които са свързани с високо интелектуална работа и с емоции. Навсякъде се посочва, че ще има нови професии и е нужно образователните системи да се променят и адаптират по нов начин. Друго важно нещо, което се посочва, е, че онези нации, които не инвестират в образование, ще са най-слабо подготвени за бъдещето. При тях до 84 на сто от работните места ще са застрашени от замяна с роботизирани системи. Обществата, които сега заложат на образованието и инвестират в него ще са онези, които ще имат висока заетост на хората в бъдеще. Това ще са нациите, които ще живеят богато и с висок стандарт. Друг важен момент, който засягат световните анализатори, е, че за разлика от миналото, хората на бъдещето ще учат през целия си живот, а не само през първите около 20 години. Това ще се наложи, за да бъде човек в крак с всичко, което го заобикаля. Част от корпоративните инициативи на банките са насочени към финансовата грамотност и ние инвестираме в това. Макар и малък, това е нашият принос към общото усилие да се развива и осъвременява образованието.

Образованието е системата, която има много общо с бъдещето. Работата над българската образователна система е насочена именно към това да работи в областта на технологичните революции, но и духовните еволюции – каза в обръщението си към участниците Деница Сачева, зам.-министър на образованието. Тя обяви нова инициатива на  ведомството, чрез която ще се събират всички бизнес идеи, насочени в подкрепа на образованието. Специализиран интернет портал ще ги прави достъпни за широката общественост, като ще може да се почерпи опит и от приложеното на практика. Някои от доказалите се като ефективни бизнес програми ще бъдат подкрепени от Министерството и ще прераснат в национални.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Якоб ван Бейлен и неговата уникална колекция от стари български килими

Казва, че отдавна не се чувства чужденец в България. Тук е неговият дом, научил е българския и подобно на повечето ни сънародници се вълнува от политическата ситуация в страната. Но най-голямата му страст, това, което изпълва дните му със светлина..

публикувано на 18.07.24 в 13:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 9

В деветия брой на предаването, с водещ - Красимир Мартинов, говорим за българските училища и българския език зад граница: Предизвикателствата пред българските училища зад граница – говори доц.д-р Адриана Любенова, Пловдивски университет,..

публикувано на 18.07.24 в 12:28

Турция ще продължи да подпомага България в борбата срещу пожарите

Турция ще продължи да оказва на българския народ необходимата подкрепа в отговор на бедствието с пожарите в страната. Това заяви Дирекцията по комуникациите на турското президентство в съобщение, цитирано от БТА. Дирекцията уведомява, че Турция, в..

публикувано на 18.07.24 в 11:59