Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мистерията на българските гласове“ с различен звуков профил

БНР Новини

След концерти у нас и в няколко страни на Европа, в началото на 2018 г. „Мистерията на българските гласове“ ще издаде нов албум. Основан преди 65 години, световноизвестният хор никога не е преустановявал срещите си с публиката по света. Създаден е по идея на Георги Бояджиев – главен редактор на „Народна музика“ в БНР. През 1975 г. излиза първият диск със записи на състава. Диригент е Дора Христова, продуцент – Марсел Селие. Албумът „Мистерията на българските гласове“ поставя началото на изключително успешна поредица със същото заглавие. Това е и името, което женският народен хор приема през 1997 г. Според Бояна Бункова, изпълнителен продуцент на новия албум, предстои да чуем хора в съвсем нова светлина. Бояна е учила право в СУ „Св. Климент Охридски“, а след това – в Лондон и САЩ. Избира да специализира в областта на авторското право. Почти десет години живее в Калифорния, където работи като адвокат. Паралелно с това основава и ръководи българския офис на независима продуцентска компания. Родена е в Кърджали, където учи цигулка и свири в детски струнен оркестър, а изпълненията на „Мистерията на българските гласове“ винаги са привличали вниманието ѝ. Всички са чували за този хор – казва тя. Но много мои приятели – и българи, и чужденци, често ме питаха защо не могат да намерят нави записи, да ги чуят на концерт. Така постепенно в мен се роди идеята за албума, но истинската работа започна през 2015 г.

Солистка в новата продукция е Лиса Джерард – австралийска певица, композитор на филмова музика. Изгряла като част от групата Dead Can Dance, през 2000 г. (заедно с Ханс Цимер) тя печели „Златен глобус“ за музиката към филма „Гладиатор“. В албума на прочутия народен хор участват и българинът SkilleR – световен шампион по бийтбокс, както и немският перкусионист Дейвид Кукерман, който от дълги години работи с Лиса Джерард.




Бояна БунковаПредложих на Петър Дундаков да напише произведения за хора – продължава разказа си Бояна. Той е млад композитор, но има опит в класическата хорова и оркестрова, а в миналото – и в поп музиката. За мен това беше подходящият човек, който да промени малко посоката, да направи звученето на известния състав по-достъпно за младото поколение. В Щатите има меломани, които са с прекрасни впечатления от „Мистерията…“, помнят техните концерти там. Случвало ми се е да попадам на хора, които добре ги познават. Преди време отидох в куриерски офис, за да изпратя нещо до България. Момчето, което работеше там, беше на около 20 г. Когато разбра, че съм от България каза, че е влюбен в песните на „Мистерията…“ Беше много приятно да го чуя. Разбира се, има голям потенциал за разширяване на аудиторията в САЩ, а и в страните от Европа. Това е нашата цел, опитваме се да я постигнем с новия проект. Той включва и чужди автори. Освен солистка, Лиса Джерард е съавтор в няколко песни. Поканихме и ирландския композитор Джулс Максуел. Някои от произведенията са изцяло авторски, други са базирани на фолклорни образци. Използвани са също танцови мелодии, но с добавен текст. Хорът пее в съпровод на различни инструменти, което също е новост и много променя обичайното звучене, получи се по-скоро World Music.



В София, в зала „България“ и в Пловдив имахме два много големи концерта заедно с Лиса Джерард, на които представихме новия репертоар. Последваха изяви в два белгийски града, в Холандия, Италия. Догодина, след издаването на албума, ще направим голямо турне в Европа.




Лиса Джерард




СнимкаИнструменталният съпровод е поверен на известни изпълнители – Петър Миланов (китара), Христина Белева (гъдулка), Костадин Генчев (кавал) и Димитър Карамфилов (контрабас). Музикален продуцент на проекта е композиторът Петър Дундаков. В началото на декември ще бъде разпространен първият сингъл, озаглавен Pora Sotunda, както и видеоклип към него. Трудно е да кажем какво означава Pora Sotunda, тъй като словосъчетанието е на език, измислен от Лиса Джерард. Но звученето определено напомня tribal music. Какъв е характерът на останалите песни от колекцията ще научим през март 2018-а, когато излиза новият албум.

Снимки:
Нели Куртева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15