Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Стоичков представи своето журналистическо „възвишение“

Големите истории на хората от малките селца, до които път не стига, са намерили място в „Сърце на длан“

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Много хора бехме – многота! Селото беше за чудо и приказ! На всеки божи празник се събирахме. Беше красота – хора, песни, викове!“ – това разказва пред микрофона на журналиста Румен Стоичков 90-годишната Елена Стойкова от крайграничното село Църварица. „Цела нощ седа и си мисля – какво беше, па какво стана“– продължава разказа си бабата и добавя, че откакто се е родила, все е работила и никога дори на почивка не е ходила, а сега няма на какво да се зарадва.

СнимкаМного подобни човешки размисли на хора от обезлюдяващите български села предава в новата си книга журналистът от БНР Румен Стоичков. Той е обиколил стотици български селища с личния си автомобил, воден от любопитството и желанието да научи повече за хората и миналото на местата, където живеят. Казва, че журналистиката дължи много на тези хора, които очакват с нетърпение някой да ги чуе, да ги забележи, а тяхното най-голямо богатство е мъдростта, която са трупали и проверявали в бита през годините. Думите на мъдрите стари хора Румен Стоичков не променя в книгата си, предава ги репортажно и дословно, защото словото им носи неповторим заряд. Дори заглавието „Сърце на длан“ крие голямата благодарност на автора към всички случайни разказвачи, които чистосърдечно са споделяли свои размисли и спомени пред репортерския микрофон. Книгата беше представена наскоро в столичен литературен клуб и получи заслужена оценка от читателите. Румен Леонидов – поет и журналист, я определя като смела и точна фотография на днешна България, която ще остане за спомен на идните поколения. И още:

Няма да казвам, че това е четиво за политици, защото няма как това да стане. Това, което показва тяq е галерия от образи на хора, наши съвременници, съотечественици, сънародници от различни поколения. Самият факт, че идва журналист, че разговаря с хората и им обръща вниманиеq е малка, но значима надежда за всеки от тях. Във всичко, написано от Румен Стоичков, се оглеждаме и всички ние, то е знак и за нашите бъдещи наследници.

Всички села, които Румен Стоичков е избрал да посети, се намират в живописни кътчета, описани географски точно и ясно в книгата. Селата долу на пътя, в равното не са интересни за мен. Тези, за които най-често пиша, са по баирите. Там животът е по-труден, пътищата са ужасни, но хората са по-мъдри и сякаш по-близо до Господ и по-далеч от държавата. За мнозина от нас дори е трудно да си представим в какви условия живеят нашите сънародници по тези места – казва Румен Стоичков и продължава:

Снимка: Румен Стоичков
По радиото разказвам за проблеми, а в книгата се опитвам да оставя неща, които са много характерни и ценни. Става дума за традиции, местни обичаи, взаимоотношения между хората. Вдъхновявал съм се от  срещата с някой мъдрец, за който след това искам да разкажа. Сега се сещам за Гостилица селото е на 20 км от Габрово, където съществува обичай, наричан ялова полуда. На 15 февруари там се събират всички жители, но специално жените се събират в една от къщите. Предрешават се и тръгват из селото. От къща-на къща тропат по врати, минават през кръчмата, кафенето, магазина, навсякъде, където има хора. Покаже ли се отнякъде мъж, те го хващат и се опитват да го вдигнат във въздуха. В този обичай мъжете трябва да се откупят с пари. Те трябва да сложат всичко, което имат в джобовете си в една чанта, която носят жените. Разбира се, някои успяват да избягат, други се оставят да бъдат повдигани и пощипвани от жените. Това е част от всеобщото веселие и от ритуал, който всъщност е насочен срещу безплодието. Въпреки че по-старите поколения българи не са страдали от безплодие, а са имали по 8-10 деца, обичаят си е бил традиция всяка година на 15 февруари. В края на деня всички се събирали в нечий двор. Там разпалвали огън и всеки трябвало да прескача огъня. Веселбата продължавала и това било начин хората да се срещат и да общуват. На мен ми беше забавно да слушам за този изчезващ обичай, а и никъде другаде не съм го срещал. Надявам се тази книга да не звучи тъжно, но където съм усетил, че държа някакво словесно, фолклорно богатство, някакви обичаи, то е намерило място вътре в нея.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46