Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на жителите на 6 села от община Мездра срещу планираното двойно поскъпване на водата

| обновено на 29.11.17 в 16:03
Снимка: БГНЕС
Близо 200 души от 6 села в община Мездра протестираха срещу планираното двойно поскъпване на водата в района.
В протеста се включиха жители на селата Зверино, Елисейна, Оселна, Игнатица, Учиндол и Злидол. Близо половин час в центъра на Зверино те пресичаха многократно пешеходната пътека, част от стария път за София. 

Според протестиращите, планираното двойно поскъпване на водата е несправедливо, защото в района водоснабдяването е гравитачно:
Нито има пречиствателни станции, нито водата се докарва с помпи.
И без това нас ни наричат Северозападнала България. Те да не ни унищожават повече.
Текат на десет места тези тръби. Кранове няма. Авария ако има, идват на втория, на третия ден. 20 процента правят. Останалото хората си го правят на собствени начала.

Само за миналата година половин милион лева са инвестирани във водопроводната мрежа в района, каза за "Хоризонт" управителят на ВиК-Враца Ангел Престойски. Той допълни, че всички местни водоизточници са ремонтирани.

В подписка, подкрепена масово от местното население, е посочено, че водопроводната мрежа в тези населени места е изградена преди век от жителите им с доброволен труд и самооблагане. В селата по Искърското дефиле цената на един кубически метър вода е 1 лев и 30 стотинки. Увеличение до 2 лева и 73 стотинки за цялата Врачанска област предвижда инвестиционна заявка на ВиК - Враца. Предложението за новата цена мина през обществено обсъждане в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. Окончателното решение на регулатора предстои да бъде взето на закрито заседание в четвъртък.

За предаването "Преди всички“ по "Хоризонт“ кметът на Зверино Ценко Цанев подчерта, че зад предложението за поскъпване на водата не стоят никакви мероприятия за подобряване на самата услуга. Водопроводите са на 50-70 години, строени с доброволен труд от от дедите на жителите на селата: 

Правени са съвсем леки ремонти през тези години. Господин Ангел Престойски, шефът на ВиК - Враца, фиксира една сума от 500 000 лева за последните 5 години, което за 6 села от този регион съвсем не е достатъчно.

Очакваме именно това. Да кажем, че се приеме цената, но да не бъде така драстично във времето, но какви инвестиции във ВиК сектора се предвиждат за следващите 5 години? Те предвиждат увеличение на цената от 1,10 лв., той каза, че е 1,20 лв., на 1,89 лв. без ДДС до 2021 година. От другата страна няма никаква програма и ние не знаем, аджеба, какво се случва.
Друго нещо, което сме го попитали, е дали е приет мастър-планът за област Враца? Това е тайна. Никой нищо не знае!?
Протестиращите в Зверино няма да блокират пътища днес, заяви кметът.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!