Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна младежка олимпиада за изкуства и танц в София

БНР Новини

Повече от 600 деца от 9 страни участваха в Международната младежка олимпиада за изкуства и танц, която се проведе на 9 и 10 декември в Руския културно-информационен център в София. Най-многобройни бяха представителите на България, Сърбия и Русия, имаше участници и от Гърция, Босна и Херцеговина, Беларус, Италия, Казахстан и Китай. Конкурсните дисциплини бяха разделени на четири категории– инструментално изпълнение, вокал, сценичен и социален танц.

Снимка

Организатор на събитието е Балканският алианс, неправителствена организация, регистрирана в София и Белград, с представителства в различни държави. Тя търси обединението на народите чрез култура, изкуство и образование.

СнимкаЕвгения Трофимчук, президент на организацията и вице-президент на World Arts & Dance Alliance в Москва ни запознава с целите и задачите на Балканският алианс в интервю за Радио България:

Този геостратегически културен проект (олимпиади за изкуства и танц) цели да развива и поддържа традициите на приятелски отношения между балканските държави, Русия и Европа. Ние работим с младите хора, стараем се да възпитаваме у децата и младежите морални ценности. Учим ги да бъдат приятели, да общуват, като по този начин даваме шанс за добро и мирно бъдеще на Балканите, този сложен регион, и срещаме подкрепа във всички страни.

Снимка

В международните си проекти Балканският алианс разчита на структури на местната власт, неправителствени организации и фондации, министерства и посолства на страните-участнички. Евгения подчертава колко важно е да се осигурят на младите участници добри условия, за да се почувстват те наистина като артисти, а организирането на толкова мащабна проява се постига, преди всичко, благодарение на ентусиазма на ръководителите на участващите в инициативата школи по танци и по изкуства.

Снимка

В София Балканският алианс вече проведе през 2016 и 2017 година фестивали на изкуствата и танца „Наследството на Балканите“. Проектът Международна младежка олимпиада за изкуства и танц се реализира от две години, като първата бе в Белград, а след София домакини на форума ще бъдат Ниш и Солун през март и април 2018 година.

Снимка

СнимкаЕвгения Трофимчук е изявен хореограф, постановчик на съвременни танци, режисьор, родена е в руския град Норилск, там е учила хореография, културен мениджмънт, ръководи танцови състави и работи като телевизионна водеща. В България от 2003 година е хореограф-постановчик в телевизионни предавания, организира школи по танци, добивайки авторитет сред гилдията, от 2010 година се мести в Белград, където активно сътрудничи със Сръбската асоциация на танцовите организации.

Сцената е изкуство за един човек, докато организирането на такива големи проекти – това е начин да помогнеш на много хора да се реализират. Това дава самочувствие, усещане за себеизява, още повече енергия и смисъл в живота – коментира Евгения своята работа по проекта Международна младежка олимпиада за изкуства и танц.

Снимки: Елена Паскалова,
bgr.rs.gov.ru



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15