Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудото да направиш нещо с ръцете си, да го наситиш с красота и усещане за корени

БНР Новини

У нас Св. Спиридон, чийто празник е днес, се приема за покровител на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии. Празнуват също шивачи, тъкачи и др. Независимо, че всеки еснаф има свой светец-закрилник, 12 декември още от Възраждането е известен като Ден на занаятчиите. Наред с народните веселия, на този ден се провеждал изпит за встъпване в майсторско звание. Защо е важно да поддържаме традициите в занаятчийството и какво е мястото на изделията, получени със старинни технологии в съвременността, разказва Мариета Недкова:

Снимка



Те създават индивидуалност на човека, говорят за характера, стила и начина му на живот, за неговите естетически схващания. Ръчно изработен аксесоар към облеклото или предмет от бита променя визията, особено, ако е направен специално. Знаем, че ръчно изработените предмети се правят от трайни материали, практически са вечни и се наследяват през поколенията. В това, което е направил с ръцете си, майсторът е вложил не само старание и умение, но и познания за традицията в обработката на материала, художествената украса. 

Снимка

Мариета е потомствен майстор, владее два занаята. Художествената обработка на кожа е усвоила от баща си. Като майстор на художествен текстил е известна със задълбочените си познания за плъстите (нетъкан текстил). Владее старинните технологии не само за този занаят. Умее да тъче на различни видове станове. Тя е сред малцината, които не само могат да тъкат с кори, но подготвя модели на орнаментите - най-трудното в това старо приложно изкуство.

Снимка

Тъкането на кори е умение, което почти е изчезнало
- пояснява тя. - Доста трудоемко занимание, но който реши да го практикува, се сблъсква с проблематика, развиваща творческото и пространственото мислене. Тази техника е подходяща за детски приложни работилници, както и за демонстрации. На фестивал е трудно да покажеш истински стан, а за тъкане с кори са необходими само четири плочки с дупки в четирите края и конци. Старинната практика е съществувала навсякъде по света, у нас вероятно е дошла от Азия. Появила се е едновременно с първите вертикални станове с тежести (VI-V в. пр. н. е.). Оттогава има датирани такива артефакти. И до днес азиатските народи използват текстилни ленти, тъкани с кори, за завързване на плъстените покривала към юртите, за впрягане на животните и в бита. Колкото повече плочки се използват, толкова по-сложна и богата е получената тъкан. Например египетският фараон Рамзес II бил погребан с пояс, изработен с над 300 кори, с много цветове, включително и златни нишки, което е доста голямо постижение. Малко са хората у нас, които владеят тази техника, а тя може лесно да се практикува навсякъде.Гледах по телевизията репортаж за една баба, която ходеше из селото и постоянно тъчеше с кори. Единият край на конците беше завързан за кръста ѝ, а другият закачваше ту за някое дърво, ту за входни врати, бабата работеше и непрестанно разговаряше с някого.В интернет може да се намери информация на английски език, някои дори успешно се учат да тъкат, но не усвояват истински техниката и не могат да разчитат и създават модели.

Снимка

Какво приложение намират днес тези старинни техники, когато дори народните певци и танцьори са се насочили към стилизиран вариант на традиционния фолклорен костюм. Нещата се променят, обичайните потребители на занаятчийски изделия - също.

Затова пък има хора, които правят исторически възстановки и поръчват копия на етнографски предмети - споделя Мариета. - Това са различните клубове и младежки сдружения. Те се опитват да съпреживеят бита на древните. За тях съм правила възстановки от кожа, но при плъстите е по-трудно. Старинната техника използва качеството на вълната да се степва при пране. За нея черпим сведения от древни гравюри, икони. В България няма намерени старинни изделия, споменават се в литературата, но не знам как са изглеждали. При разкопки на могила в Алтай са открити изделия на близо 4000 години. Могилата е била ограбена скоро след погребението, при което в нея е навлязла вода и плъстите са замръзнали. В този естествен фризер са се запазили до наши дни. С плъсти може да се „рисуват“ картини, изработват се пантофи, ръкавици, шалове, наметала, дизайнерски рокли, художествени инсталации. Към този вид приложна техника се насочват както занаятчии, така и професионални художници, които намират интересно поле за изява. 

Снимка

Наред със занаятчийството, Мариета неуморно преподава своите знания и умения. Канят я в офиси и училища из цялата страна, а тя успява да намери подходящо занимание за хора от всяка възраст, да създаде интерес към чудото да направиш нещо с ръцете си, да го наситиш с красота и неповторимото усещане за корени.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за „последни избори“

За нас тези избори трябва да бъдат последни за следващите години. Повече компромиси не бива да се правят с народа, с обществото и политическата система, преизова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред младежката академия на партията в Пловдив. Той каза,..

публикувано на 20.07.24 в 13:59

Българската патриаршия признава самостоятелността на македонската архиепископия

На въпрос какво трябва да бъде отношението на българската църква към църквата в Северна Македония главата на Българската патриаршия каза пред БНТ, че Светият синод има решение от края на 2022 г. "Ние приехме решението на архиерейския събор на..

публикувано на 20.07.24 в 11:42

Президентът отиде при пострадалите от пожарите в Болярово

На петия ден от пожарите политиците започнаха да пристигат в крайграничната община Болярово, където бедстват 7 села. Една от причините за моето посещение е да изразя съпричастност към хората от с. Воден, който пострадаха от големия пожар...

публикувано на 20.07.24 в 10:39