Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудото да направиш нещо с ръцете си, да го наситиш с красота и усещане за корени

БНР Новини

У нас Св. Спиридон, чийто празник е днес, се приема за покровител на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии. Празнуват също шивачи, тъкачи и др. Независимо, че всеки еснаф има свой светец-закрилник, 12 декември още от Възраждането е известен като Ден на занаятчиите. Наред с народните веселия, на този ден се провеждал изпит за встъпване в майсторско звание. Защо е важно да поддържаме традициите в занаятчийството и какво е мястото на изделията, получени със старинни технологии в съвременността, разказва Мариета Недкова:

Снимка



Те създават индивидуалност на човека, говорят за характера, стила и начина му на живот, за неговите естетически схващания. Ръчно изработен аксесоар към облеклото или предмет от бита променя визията, особено, ако е направен специално. Знаем, че ръчно изработените предмети се правят от трайни материали, практически са вечни и се наследяват през поколенията. В това, което е направил с ръцете си, майсторът е вложил не само старание и умение, но и познания за традицията в обработката на материала, художествената украса. 

Снимка

Мариета е потомствен майстор, владее два занаята. Художествената обработка на кожа е усвоила от баща си. Като майстор на художествен текстил е известна със задълбочените си познания за плъстите (нетъкан текстил). Владее старинните технологии не само за този занаят. Умее да тъче на различни видове станове. Тя е сред малцината, които не само могат да тъкат с кори, но подготвя модели на орнаментите - най-трудното в това старо приложно изкуство.

Снимка

Тъкането на кори е умение, което почти е изчезнало
- пояснява тя. - Доста трудоемко занимание, но който реши да го практикува, се сблъсква с проблематика, развиваща творческото и пространственото мислене. Тази техника е подходяща за детски приложни работилници, както и за демонстрации. На фестивал е трудно да покажеш истински стан, а за тъкане с кори са необходими само четири плочки с дупки в четирите края и конци. Старинната практика е съществувала навсякъде по света, у нас вероятно е дошла от Азия. Появила се е едновременно с първите вертикални станове с тежести (VI-V в. пр. н. е.). Оттогава има датирани такива артефакти. И до днес азиатските народи използват текстилни ленти, тъкани с кори, за завързване на плъстените покривала към юртите, за впрягане на животните и в бита. Колкото повече плочки се използват, толкова по-сложна и богата е получената тъкан. Например египетският фараон Рамзес II бил погребан с пояс, изработен с над 300 кори, с много цветове, включително и златни нишки, което е доста голямо постижение. Малко са хората у нас, които владеят тази техника, а тя може лесно да се практикува навсякъде.Гледах по телевизията репортаж за една баба, която ходеше из селото и постоянно тъчеше с кори. Единият край на конците беше завързан за кръста ѝ, а другият закачваше ту за някое дърво, ту за входни врати, бабата работеше и непрестанно разговаряше с някого.В интернет може да се намери информация на английски език, някои дори успешно се учат да тъкат, но не усвояват истински техниката и не могат да разчитат и създават модели.

Снимка

Какво приложение намират днес тези старинни техники, когато дори народните певци и танцьори са се насочили към стилизиран вариант на традиционния фолклорен костюм. Нещата се променят, обичайните потребители на занаятчийски изделия - също.

Затова пък има хора, които правят исторически възстановки и поръчват копия на етнографски предмети - споделя Мариета. - Това са различните клубове и младежки сдружения. Те се опитват да съпреживеят бита на древните. За тях съм правила възстановки от кожа, но при плъстите е по-трудно. Старинната техника използва качеството на вълната да се степва при пране. За нея черпим сведения от древни гравюри, икони. В България няма намерени старинни изделия, споменават се в литературата, но не знам как са изглеждали. При разкопки на могила в Алтай са открити изделия на близо 4000 години. Могилата е била ограбена скоро след погребението, при което в нея е навлязла вода и плъстите са замръзнали. В този естествен фризер са се запазили до наши дни. С плъсти може да се „рисуват“ картини, изработват се пантофи, ръкавици, шалове, наметала, дизайнерски рокли, художествени инсталации. Към този вид приложна техника се насочват както занаятчии, така и професионални художници, които намират интересно поле за изява. 

Снимка

Наред със занаятчийството, Мариета неуморно преподава своите знания и умения. Канят я в офиси и училища из цялата страна, а тя успява да намери подходящо занимание за хора от всяка възраст, да създаде интерес към чудото да направиш нещо с ръцете си, да го наситиш с красота и неповторимото усещане за корени.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цветелина Пенкова

Българският евродепутат Цветелина Пенкова е избрана за президент на Европейския енергиен форум

Българският евродепутат от БСП Цветелина Пенкова беше избрана единодушно за президент на Европейския енергиен форум - най-голямата енергийна организация в Брюксел. Пенкова ще бъде първата жена президент на организацията. За първи път през 20-годишната..

публикувано на 17.07.24 в 15:27

Предстои BALKAN RUN 2024 - маратон до най-високия връх на Стара планина

Планинското бягане BALKAN RUN 2024 до старопланинския връх Ботев и обратно ще се проведе тази неделя, 21 юли 2024 г., по 41-километров маршрут със старт/финал в гр. Карлово. Трасето е с обща положителна денивелация D+3280м в самото сърце на Национален..

публикувано на 17.07.24 в 14:35
Виктор Лилов

Виктор Лилов стана първият български ученик със злато от най-силните турнири по биология и химия

Българските ученици спечелиха пълен комплект медали – златен, сребърен и бронзов, на 35-ата Международна олимпиада по биология (IBO), която се проведе в Казахстан. На най-престижния турнир по биология за годината в света българите премериха знания с 320..

публикувано на 17.07.24 в 14:31