Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсък между Аврамопулос и Туск заради квотната система за разпределение на мигранти в ЕС

Димитрис Аврамопулос до бившия полски премиер Беата Шидло
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск е изпратил писмо до държавните и правителствени ръководители на Общността, в което  посочва, че квотната система за мигранти е неефективна и трябва да спре да се прилага. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамополус определи писмото като „неприемливо“ и „антиевропейско“. 

Комисар Аврамопулос каза това в отговор на въпрос по време на представянето на мерките за координиране на информационните системи в Шенген и напредъка по изграждането на съюза на сигурността във връзка с преминаването на терористи под чужда самоличност в ЕС. Ето и категоричното му изявление:

Документът,  изготвен от председателя Доналд Туск, е неприемлив, антиевропейски и отхвърля цялата ни  работа в продължение на три години. А тази работа вършихме заедно.

Ролята на председателя на ЕС е да защитава европейското единство и принципи, изтъкна още Аврамопулос и добави:

Този документ подкопава един от основните стълбове на европейския проект – този на солидарността. Европа не може да съществува без солидарност. И успехът за справянето с миграцията не може да се присъди на индивидуална страна членка.  Успехът на Европа се дължи на общите ни усилия – на европейските институции,  агенции и страни членки.


Не можем да се откажем от задълженията си да защитаваме бежанците, това е наше морално и правно задължение, подчерта още Аврамопулос: 


Ние не изграждаме крепост Европа и категорично не съм съгласен, че релокацията като извънредна мярка не е била ефективна. Около 32 хиляди души, които имаха право да бъдат в ЕС, бяха разселени, а това е 90 на сто от общия им брой, каза еврокомисарят по миграцията и призова:

Ние трябва да укрепим нашето единство, да се държим заедно, а не да наливаме масло в огъня на антиевропейски позиции.  


Иначе, по основната тема - предложението за координацията между системите, което комисарите Димитрис Аврамопулос и Джулиан Кинг представиха днес, е за създаването на общ европейски портал, данните от който ще бъдат предоставяни на граничните полицаи на общ екран.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!