Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Коледа в кутия” – среща с доброто

БНР Новини

Вече осем години децата от българските училища в Мюнхен и Лондон предколедно организират дарителската кампания „Коледа в кутия”. В училищата са сформирани детски работилници и мъничетата опаковат  своите подаръци, изписвайки и лични послания до получателите. Цари истинско коледно настроение. Светлана Кампс от българското училище „Паисий Хилендарски” в Мюнхен, инициатор на тази  красива, благородна инициатива, разказва:
СнимкаПодаръците вече пътуват и съм щастлива, че на Рождество те ще бъдат при своите получатели. С много голям ентусиазъм премина поредната „Коледа в кутия.” Много деца от българските училища и българската църква се включиха в подготовката. Пакети пристигаха и по пощата, много празнично и много радостно е при нас. Подаръците са над триста и всеки един е личен. Подготвени са от цели български, а също българо-немски семейства с много топлота и обич. С картичка, с писъмце, с малко коледно пожелание от деца и възрастни. Те пътуват сега за малки населени места около Варна, Пловдив и Велико Търново. Много родители ни помагаха. За да ги изпратим рано, трябваше да работим и през седмицата. Всеки отделяше по няколко часа, работехме и вечер. Включиха се и студенти от Българското дружество „Алеко”. Много ми харесва, че тази акция обединява всички български дружества и инициативни хора в града, които се радват да направят нещо добро. Българите много харесват тази благородна кауза, защото се чувстват истински полезни, щастливи са да видят и отзвука - да видят снимки, картички и лицата на получателите. Радостта и за дарител, и за дарен е много голяма.

Как успяхте да се справите с транспорта? По това време на годината това е истински проблем.

Тук идват моите благодарности. Една транспортна фирма от България, начело с Янислав Тотев, за поредна година ни помага, като дарява транспорта. Неговият екип подготвя всичко в предколедните дни, за да може подаръците да стигнат на място и съвсем навреме да са под елхата. Работим и в тясно сътрудничество с българската православна църква в Мюнхен. Отец Недялко  Калинов подкрепя всяко начинание с благотворителна цел - „Коледа в Кутия” и други добрини от българи за българи. Включва се и неговото семейство. Той има две момиченца, които от години подготвят своите подаръчета и те пътуват с писъмце към България. Градът ни е голям и за много хора е удобно да занесат своето подаръче в църквата, в училищата, на моя домашен адрес. Чудесно е, че имаме пълна подкрепа.

Тази година „Коледа в кутия” ще достигне до самотни възрастни по селата. Те ще бъдат зарадвани с малък личен подарък, с лично отношение. Топли ръкавици, чорапи, нещо сладичко, картичка. А децата, за които са подготвени кутии-изненади, са от семейства в неравностойно положение и от Дневни  центрове за деца със специални потребности. Все места, на които има нужда да се изпрати още малко радост.

Снимките са предоставени от Светлана Кампс

Галерия

Още от категорията

Българи в Германия вече получават пенсиите си директно от НОИ

От този месец Националният осигурителен институт (НОИ) започна да превежда директно българските пенсиите на 3100 души, които са заявили желание да ги получават в Германия , информира от интернет сайта си НОИ . Досега това ставаше само през..

публикувано на 08.07.20 в 09:35

За шивашкия занаят с любов

От дълги години Гьонюл Али изкарва прехраната си с шиене и преправяне на дрехи в Разград. Във време, когато шивачите, но и други занаятчии са на изчезване, тя продължава да се държи здраво за иглата и шевната машина. Превърнала е цяла стая от дома..

публикувано на 06.07.20 в 10:08

Българи и бежанци творят заедно отвъд различията

Чрез универсалния език на изкуството шестима българи и седем бежанци се докосват до душата на древни цивилизации, отнасят огънче от далечни домове, играят на карти, опознават другия чрез месенето на хляб и рисунки от къна, вървят по пътя..

публикувано на 04.07.20 в 06:00