Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските деца имат повече кариеси в сравнение с връстниците си по света

БНР Новини
Снимка: bglekari.bg

С усмивката комуникираме с околния свят – предаваме му положителна енергия и го озаряваме. Затова е важно да се грижим за зъбите си от най-ранна възраст.

Петгодишните деца у нас имат средно между 4 и 5 млечни зъба с кариес, дванайсетгодишните 3 или 4 постоянни зъби с кариес, а всеки четвърти осемнайсетгодишен е с поне един изваден постоянен зъб. Тази статистика на Българския зъболекарски съюз показва, че оралната хигиена при малчуганите не е на високо ниво. Освен това разпространението на кариес сред българските деца е много по-високо от целите, поставени от Световната здравна организация.




СнимкаНа първо място това се дължи на ниската информираност на родителите кога да започнат да обучават децата си в хигиенни навици, още повече, че почистването трябва да става още от раждането или най-късно с поникването на първото зъбче – коментира д-р Николай Данов, общопрактикуващ стоматолог. За съжаление, храненето на децата също не е на най-доброто ниво – те консумират много тестени и сладки изделия и това допълнително влошава ситуацията. Друга причина е доста разпространият страх от стоматологични манипулации както сред родителите, така и сред децата. Той обаче не е оправдан, защото зъболечението днес е абсолютно безболезнено и при малките деца се свежда единствено до шестмесечните профилактични прегледи, които са приятни и преминават в игрова обстановка. Смятам, че всички тези причини са напълно преодолими, ако се повиши информираността сред възрастните.

Две са основните оплаквания сред децата – кариес и заболяване на лигавицата, но и двете са преодолими с по-добра устна и обща хигиена, смята стоматологът. Той съветва родителите редовно да водят децата си на профилактични прегледи. За съжаление, обаче, хлапетата сядат на зъболекарския стол обикновено след като проблемът вече се е задълбочил.

Все още сред някои родители се шири мнението, че млечните зъби не подлежат на лечение, но това не е вярно – добавя д-р Данов. Това е възрастта, в която се полагат много основи за цял живот, затова е много важно детето още от година – година и половина, да започне да посещава стоматологичен кабинет. Там то не само ще се запознае с обстановката, но ако има някакъв проблем, ще бъде установен навреме, а защо не и предотвратен.

Много е важно децата да не пристъпват към зъболекаря със страх, а в немалко случаи дори с ужас.

Това зависи от начина, по който родителите представят ходенето на зъболекар – казва д-р Николай Данов. Често възрастните обясняват как няма да бъде страшно, няма да боли, но де факто децата чуват само “страшно” и “боли” – защото когато не е страшно или не боли, никой не им говори за болка и страх. Децата са много интуитивни и ако към тях се подходи с думите: “Сега отиваме на зъболекар, а след това на сладкарница”, те ще го свържат с нещо положително. А вече в зъболекарския кабинет всичко се случва в игрова обстановка, има различни техники за предразполагане в зависимост от възрастта на децата и отношението им към зъболекаря. В днешно време зъболечение в условията на принуда, дори при децата, е абсолютно неприемливо, това е една отминала практика. Така че родителите просто трябва да бъдат с положителна нагласа.

Стоматологът съветва родителите да приучават децата да мият зъбите си сами още от тригодишна възраст. И тъй като сръчността на малчуганите все още не е достатъчно развита, добре е сутрин децата да пробват да се справят с четката сами, а вечерното миене, което е по-важното, да става с помощ от родител.

При децата всичко трябва да става под формата на игра и забавление – обяснява още докторът. Има песнички и клипчета, които показват правилната техника на четкане на зъбите. Разбира се, децата много копират и заради това е важно родителите да им помагат и да бъдат информирани какво е правилно за зъбите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер се надява България да е в еврозоната през 2025 г.

Запазихме основните приоритети, които трябва да бъдат пред България, каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на служебното правителство. "Все повече нараства вероятността това да ни е последното редовно заседание. Продължаваме с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00

Разследват незаконен кредит на Румен Гайтански, с който е купен ТЕЦ "Варна"

Прокуратура, антикорупционна комисия и полиция извършват обиски в имоти на бизнесмена Румен Гайтански в София. В Кърджали се провежда акция в офиси на фирми, близки до бившия кмет Хасан Азис. Проверяващи са влезли и при бившия директор на държавната..

публикувано на 14.08.24 в 11:49

Птицевъдите искат да бъде спрян вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дни и заплашват с протести, ако не се случи. Според Даниел..

публикувано на 14.08.24 в 10:47